Tajanstvena krađa 123 džinovske kornjače sa Galapagosa

Ekvadorske vlasti otvorile su istragu nakon tajanstvene krađe 123 mlade džinovske kornjače u centru za uzgoj na Galapagosu, grupi ostrva svrstanoj u prirodnu baštinu čovečanstva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2018.

08:00

Tajanstvena krađa 123 džinovske kornjače sa Galapagosa
Thinkstock / Ilustracija

Nacionalni park Galapagos upozorio je vlasti o "krađi ukupno 123 kornjače vrsta Chelonoidis vicina i Chelonoidis guntheri, objavilo je ministarstvo životne sredine u saopštenju.

Životinje su uzgojene u zatočeništvu u centru Arnaldo Tupiza na ostrvu Izabela, najvažnijem u tom arhipelagu u Tihom okeanu, hiljadama kilometara udaljenom od obale Ekvadora.

"Sve su kornjače, njih ukupno 123, ukradene odjednom, u utorak prošle nedelje", rekao je zastupnik Galapagosa Vašington Paredes.

"Mesto gde su bile kornjače na ostrvu Izabela nije zaštićeno. Nema sigurnosnih kamera", rekao je on sa žaljenjem, ističući kako nije prvi put da su životinje ukradene u arhipelagu.

Centar za uzgoj Arnaldo Tupiza ustanovljen je 1993. na površini od dva hektara za reprodukciju džinovskih kornjača Chelonoidis vicina i Chelonoidis guntheri, vrsta kojima preti istrebljenje.

U junu ove godine 26 kornjača od tri i pet godina poreklom sa Galapagosa je vraćeno iz Perua nakon što su bile predmet međunarodnog krijumčarenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: