Ljubimac na B92.net

Niste alergični na dlaku, ona nije alergen

Mnogi kućni ljubimci budu izbačeni na ulicu kada njihovi vlasnici shvate da oni ili neko od ukućana pati od neke alergije. Često bez provere oni naprosto izbace macu ili kucu iz kuće, jer znate… mora da je zbog toga.

Izvor: petface.net
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako se lečiti?

Lekovi protiv alergije uglavnom ublažavaju reakcije i smanjuju alergijske manifestacije, ali ne leče od iritacije na određenu supstancu.

Testirajte se na alergiju, a onda će lekar na osnovu toga da prepiše lekove koji će blokirati reakciju imunog sistema ili će potisnuti rad celog imunog sistema uz pomoć lokalnih i sistematskih steroida.

Alergija na dlaku ljubimaca je često izgovor za učestalo kijanje ili svrab očiju. Mada nije tako. Dlaka je samo prenosnik supstanci koje izazivaju alergiju, a sama nije alergen.

Alergija kod ljudi izazvana dlakom ljubimca je zapravo alergija na ono što ona nosi u sebi. Na dlakama koje ljubimac seje po kući ostaje prašina, mrtve ćelije kože koje on odbacuje. Ljubimci da bi se doterali ili očistili ližu svoje krzno i tako ostavljaju svoj sekret i pljvačku.

Alergija se manifestuje kijanjem, kašljanjem, svrabom i suzenjem očiju, curenjem nosa, pojavljivanjem crvenila na određenim delovima tela i svrabom. Kod osetljivijih osoba alergija može da proizvede anafilaktičke reakcije tako da zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Ovakva manifestacija alergije može da prouzrokuje otoke na kapcima, usnama ili nosu, ali naopasniji su oni koji se ne vide, kao što je zadebljanje jezika kada dolazi gušenja.

Kućne ljubimce, pretežno pse i mačke ne treba izbacivati iz kuće od novorođenčeta ili malo odraslijeg deteta zbog toga što su ove životnje dobre za oformljenje imunog sistema kod dece za prevazilaženje različitih vrsta alergija.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Američki naučnici iz bolnice Henri Ford u Detroitu pratili su 568 mališana od rođenja do njihovog 18. rođendana. Utvrđeno je da deca, koja su od najranijeg doba bila u suživotu sa kućnim ljubimcima imaju snižen rizik od razvijanja alergija.

Dečaci i devojčice koji su se družili sa mačkama imaju snižen stepen mogućnosti da će kasnije dobiti alergijsku reakiju na mačku, dok je kod devojčica i dečaka koji su se igrali sa psom taj procenat niži za reakciju na pse.

Alergeni neće nestati ukoloko uklonimo životinju iz svog stana ili prostorije gde boravi osoba osetljiva na alergiju. Možemo na najfiniji način očistiti kuću ali će alergeni opet ostati. Prenosimo ih putem odeće, hodanjem, na različite druge akcije i kroz sve moguće aktivnosti.

Supstance koje štete ljudima još dugo vremena ostaje u prostoriji, celom stanu i svuda gde se ljubimac kretao.

Vesti

Prasići i psi jedna porodica VIDEO

Ovi psi su najbolji mogući roditelji malom prasetu. Prasence Opal je bilo najmanje u svom leglu, a psi su ga naučili kako da se igra s ostalima, kako da deli igračke i poštuje privatni prostor.

Vesti petak 31.08. 14:31 Komentara: 2

Koliko sna je potrebno vašem psu?

Da li ste ljubomorni na vašeg psa zbog toga koliko dugo može da spava? Da li ste se ikada zapitali da li nešto sanja kada se pomera u snu? Koliko je sna dovoljno vašem psu - to je često pitanje koje muči vlasnike.

Vesti utorak 28.08. 08:22 Komentara: 10
strana 1 od 31 idi na stranu