Otvorena prva Mini eko-zona za beogradske vrapce

Broj vrabaca u Srbiji u poslednjih 25 godina smanjen je za 60 odsto, a upravo iz tog razloga danas je u prisustvu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića otvorena prva Mini eko-zona za beogradske vrapce u Bloku 28 na Novom Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2018.

15:20

Otvorena prva Mini eko-zona za beogradske vrapce
Foto:Thinkstockphotos

Gradonačelnik Beograda ukazao je da su vrapci važna karika u očuvanju ekosistema grada i poručio da se nada da će se na ovaj način skrenuti pažnja javnosti na važnost očuvanja prirode.

"Ideja je da Beograd razvijamo u pravcu zdravijeg grada, grada koji ima očuvaniju ekologiju, da svi obratimo pažnju i tome damo doprinos u budućnosti", poručio je Radojičić.

U okviru eko-zone postavljene su tri hranilice, a gradonačelnik kaže da one imaju značaj jer će vrapcima pomoći da prežive zimu, kada je grad okovan ledom i snegom.

"Moramo da vodimo računa i o čistoći grada. Ono što je vrlo interesantno jeste da su žvake neprijatelji vrabaca i da svaka bačena žvaka može njih nekoliko da ubije", ukazao je Radojičić i ponovio da je ovakav događaj lep trenutak da se skrene pažnja na značaj čistog i ekološki očuvanog Beograda.

Akciju postavljanja mini eko-zone organizovali su JKP "Zelenilo Beograd" i redakcija Srpskog telegrafa uz podršku Grada Beograda, a direktor Zelenila Slobodan Stanojević kaže da su se rado odazvali inicijativi tog medija jer će ona doprineti očuvanju ekosistema.

"Ovo nije direktno u nadležnosti Zelenila, ali itekako ima dodirnih tačaka jer doprinosi uravnoteženijoj, stabilnijoj životnoj sredini", rekao je Stanojević.

On je dodao da je eko-zona prvo svratište vrabaca u mesecima kada migriraju i preneo da je za sada u planu postavljanje po jedne u svakoj opštini.

Zamenik glavnog urednika Srpskog telegrafa Katarina Martić kaže da je ideja organizovana nakon što su od stanovnika Bloka 28 saznali da se tu nalazi oko 80 vrabaca dnevno, a da se dešava da tokom zime nemaju hrane.

"Ovo nije velika investicija, važna je samo ideja. Kućiće i hranu dobili u okviru donacije, a svaka opština može da se prijavi kako bi dobila eko-zonu", objasnila je Martićeva.

Ona je apelovala na medije i društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: