Uginuo najstariji orangutan na svetu

Najstariji sumatranski orangutan na svetu, po imenu Puan, uginuo je u 62. godini u australijskom zoo-vrtu "Pert".

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

13:33

Uginuo najstariji orangutan na svetu
Foto:Thinkstockphotos

Puan, ženka koju su čuvari zoološkog vrta nazivali "velikom starom damom", uspavana je sinoć zbog zdravstvenih komplikacija.

Iza nje su ostala 54 potomka, od čega su 11 orangutana njena deca koja su raspoređena širom Amerike i Evrope. Ostalo su njeni unuci i praunuci.

Neki od njih čak su oslobođeni u sumatranskim šumama. Puan je bila u zoološkom vrtu od 1968. godine i službeno je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, 2016. proglašena najstarijom u svojoj vrsti.

Ova ženka orangutana rođena je u džungli na ostrvu Sumatra 1956. godine.

"Toliko toga je uradila za preživljavanje svoje vrste", rekao je Holi Tompson, supervizor zoološkog vrta "Pert".

Sumatranski orangutani su kritično ugrožene vrste orangutana koji su od 2000. stavljeni na IUCN-ov crveni popis zbog seče šuma i širenja plantaža palminog ulja. Ove vrste retko dožive 50 godina.

Sudeći prema podacima iz Fonda "World Wildlife", samo 14.600 sumatranskih orangutana danas živi na Zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: