Ljubimac na B92.net

Da li spavate pored svog psa i kakav san imate?

Ako ste od onih vlasnika koji svog ljubimca na spavanje šalju u dnevnu sobu ili hodnik, možda bi trebalo ponovo da razmislite o tome.

Izvor: petmagazine.rs
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Studija koju su sproveli stručnjaci sa klinike Mejo u Arizoni pokazala je da spavanje pored psa može da ima pozitivan efekat na naše zdravlje.

Istraživači su pokušali da dođu do saznanja da li spavanje u istoj sobi sa psom poboljšava ili narušava san, zato su četiri meseca pratili vlasnike koji sobu dele sa svojim ljubimcem, piše Pet Magazine.

Vlasnici su tokom noći nosili akcelerometar (uređaj koji meri ubrzanje), dok su njihovi ljubimci imali sličan uređaj koji je beležio njihov san.

Studija je pokazala da će, bez obzira na to o kakvom je psu reč, osoba koja deli sobu sa životinjom imati kvalitetniji san.

"Većina ljudi veruje da ljubimci remete njihovo spavanje", rekao je specijalista za san Luis Kran.

"Međutim, otkrili smo da većina njih zapravo oseća komfor i sigurnost dok spava u istoj prostoriji sa svojim ljubimcem", istakao je on.

Vesti

Da li se po štenetu pas poznaje?

Da li način na koji se štene ponaša može da predvidi narav psa u odraslom dobu? Uprkos rasprostranjenom uverenju da je tako, istraživanja pokazuju da se karakter psa može naslutiti tek posle šestog meseca života.

Vesti sreda 18.07. 19:55 Komentara: 4

Naučite vašeg psa da ne grize stvari

Mladunci u periodu između treće nedelje i osmog meseca života dobijaju i gube zube, pa, kao i bebe, imaju vrlo jaku potrebu da grizu. Za njih je u tom periodu čak normalno i potrebno da grizu. Mnogi, međutim, od ove navike ne odustaju ni kad odrastu.

Vesti ponedeljak 16.07. 20:02 Komentara: 0
strana 1 od 237 idi na stranu