Šta je srčani crv i kako da znate da li je vaš ljubimac oboleo?

Srčani crv (Dirofilaria immitis) je ozbiljna parazitska bolest koja može da odšteti pseće srce i dovede do brojnih komplikacija. Ovaj parazit može da se prenese i na mačke i na ljude, a ponekad je bolest teško dokazati, dok je lečenje dugotrajno i komplikovano.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2018.

08:40

Šta je srčani crv i kako da znate da li je vaš ljubimac oboleo?
Foto: Thinkstock

Srčani crv prenosi se ugrizom komarca, što znači da bi trebalo pojačano štititi ljubimce u vreme kada ima najviše komaraca.

Šta je zapravo srčani crv?

To je parazit koji nastanjuje srce ili plućne arterije. Kada komarac ugrize životinju, izbaci larve parazita koji rastu ispod kože psa i prolaze sve do jetre i srca, gde se razvijaju u crve.

Ovi crvi su jako dugački i tanki, što im omogućava da se smeste u vene. Pas koji je oboleo može u sebi imati od jednog do 250 crva, koji mogu preživeti pet do sedam godina. Osim ugrizom komarca, ovaj parazit zaražena majka može da prenese i na štene.

Neki od simptoma su iscrpljenost, plitko disanje, promene na koži i opadanje dlake. Kako biste bili sigurni u dijagnozu, najbolje je da posetite veterinara, koji će analizom krvi potvrditi da li se radi o srčanom crvu. Pretraga krvi je jedini pouzdani način da se potvrdi prisutnost ovog parazita.

Ovaj parazit se obično leči određenim lekovima koji se mogu davati oralno ili kao injekcije. Lečenje može potrajati i do godinu dana, piše Index.

Operacija je zapravo zadnja opcija za izvlačenje parazita kroz vratnu venu. Ovakav način se vrlo retko koristi, vrlo je skup i riskantan, a radi se jedino u Americi.

Ljubimca možete zaštititi i sredstvom koje odbija komarce, ali nemojte upotrebljavati sredstva koja nisu namenjena psima i mačkama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: