Ljubimac na B92.net

Ugrožena pank kornjača je redak daleki rođak dinosaurusa FOTO / VIDEO

Kada je vidite, možda biste pomislili da je pank frizura sasvim dovoljna da bi neobična kornjača iz reke Meri, u Kvinslendu u Australiji, bila označena kao jedinstvena vrsta.

Izvor: B92, Newser
Podeli
Foto: EPA-EFE /  Chris Van Wyk/HANDOUT
Foto: EPA-EFE / Chris Van Wyk/HANDOUT

Iako ova vrsta ima još jednu nesvakidašnju odliku, to što pod vodom diše na genitalije, ona je ugrožena, pa se australijski naučnici sada na sve načine trude da je zaštite i stave na listu jedinstvenih ugroženih reptila, pre nego što bude kasno.

Jedno stanište ove vrste kornjače na svetu je reka Meri. Nadimak "pank kornjača" dobila je po karakterističnoj "frizuri" na vrhu glave, koja potiče od rečnih algi koje na njoj parazitiraju.

Specifičan način disanja preko genitalija omogućava im da pod vodom ostanu i do tri dana.

Ova kornjača se našla na 29. mestu liste globalno ugroženih životinjskih vrsta Londonskog zoološkog društva, na kojoj se nalaze ukupno 572 vrste reptila. Prva na listi je njena "rođaka" madagaskarska glavata kornjača, koja je ugroženija od bilo koje druge vrste vodozemaca, ptica ili sisara na svetu.

Foto: EPA-EFE /  Chris Van Wyk/HANDOUT
Foto: EPA-EFE / Chris Van Wyk/HANDOUT

"Kao što je to slučaj i sa tigrovima, nosorozima i slonovima, od vitalne je važnosti da sačuvamo i ove jednistvene vrste često zanemarenih životinja", navode iz Londonskog društva i naglašavaju da su ovi ugroženi reptili "poslednji preživeli primerci drevnih loza koje se protežu čak do vremena dinosaurusa".

U slučaju kornjače iz reke Meri morali bismo da se vratimo oko 50 miliona godina unazad da bismo pronašli njene najbliže srodnike, kažu naučnici.

Ukupna trenutna brojnost populacije ovih kornjača nije sasvim poznata, a brojevi variraju budući da su od šezdesetih naovamo ove kornjače hvatane i prodavane kao kućni ljubimci

Vesti

Prvomajska izložba pasa u Vranju

U gradskom parku u Vranju 1. maja će biti održana jednodnevna Međunarodna izložba pasa na kojoj je učešće prijavilo više od 300 vlasnika pasa različitih rasa iz 23 zemlje Evrope, kao i sa Tajlanda i iz Indije, saopštila je danas gradska uprava u Vranju.

Vesti ponedeljak 30.04. 17:40 Komentara: 1

Psi koji se boje mačaka /VIDEO

Poznato je da psi i mačke nisu neki prijatelji, ima izuzetaka, ali mnogima je čudno kada čuju da se psi boje mačke. Zaista ima takvih pasa. Načini na koje reaguju kada se nađu u njihovoj blizini su različiti. Ovaj video-snimak nasmejao je mnoge, možda će i vas. Pogledajte.

Vesti nedelja 29.04. 08:40 Komentara: 13

Pronašao je zaglavljenog ptića, usledio je dirljiv susret /VIDEO

Iz žbuna je dopiralo pijukanje. Kada je ovaj muškarac prišao, pronašao je ptića zaglavljenog u cevi za kojim su tragali njegovi mama i tata. Trenutak njihovog ponovnog susreta dirnuo je ovog spasioca, koji je podelio snimak, ali i mnoge korisnike društvenih mreža. Zabrinuti roditelji ponovo su bili sa svojim ptićem.

Vesti subota 28.04. 21:55 Komentara: 3
strana 1 od 44 idi na stranu