Bugari spasavaju promrzle rode: Umesto u tople stigle u ledene krajeve

Promrzle rode koje se početkom proleća vraćaju u toplije, odnosno u ovom trenutku zapravo ledene krajeve, mogu da računaju na Bugare koji pokušavaju da ih spasu od zime, pružajući im sklonište, hranu i vodu, piše Gardijan.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Petak, 23.03.2018.

20:05

Bugari spasavaju promrzle rode: Umesto u tople stigle u ledene krajeve
Foto: Thinkstock / ilustracija

"Prekjuče smo pronašli pet promrzlih roda u blizini ulice koja vodi u selo. Doveo sam ih kući i kupio im ribu", rekao je Safet Halil, stanovnik Zarice, na severoistoku Bugarske.

Safetov primer nadahnuo je i druge ljude i izazvao solidarnost stanovnika na severu zemlje koji je pogođen, kao i dobar deo Evrope, vrlo niskim temperaturama za početak proleća.

Četrdesetak roda, s najčešće smrznutim krilima, ljudi su tako primili u svoje garaže i poljoprivredne zgrade.

"To je prvi put da vidimo toliko roda u takvom stanju u Bugarskoj", rekla je Hristina Klisourova iz spasilačkog centra Grin Balkans.

"Imam 53 godine, i nikad nisam video smrznute rode. Čuo sam o tome od svoje bake", rekao je Safet, koji pretpostavlja da su rode ove godine došle prerano.

On namerava da zadrži ove ptice bar još nekoliko dana jer je napolju tri stepena Celzijusova ispod nule, a vreme će se pogoršati.

Bugarska je 2016. imala šest miliona rodinih gnezda, što je za milion više od poslednjeg popisa iz 2005. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: