Ljubimac na B92.net

Zbog čega mačke vole da beže od kuće?

Mačke često odlaze od kuće, a veliki broj njih se nikada više ne vrati. Životinje odlaze čak i kada su odlično zbrinute, a vlasnicima nije jasno zašto se to dešava.

Izvor: index.hr
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Postoji nekoliko razloga zbog kojih mace odlaze iz svojih domova.

Vreme parenja

Mačka koja traži partnera sigurno će pronaći način da izađe iz doma. Dovoljan je samo trenutak nepažnje, otvoren prozor ili vrata, i maca će to iskoristiti za beg. Kada je njihova potreba za parenjem na vrhuncu, glavni cilj im je da pronađu partnera i učiniće sve da to postignu. Mace vrlo rano postaju polno aktivne, već od četvrtog-petog meseca života, pa bi trebalo biti na oprezu.

Istraživanje okoline

Mačke su prirodno znatiželjna stvorenja. Vole da otkrivaju nova mesta, i to ih udaljava od njihovog doma. U nekom trenutku može da se dogodi da vaša maca poželi da istraži obližnje naselje, ili se upozna sa drugim mačkama iz okoline. Najčešće se vrate kući kroz nekoliko sati, a obično najviše ostanu napolju tri dana.

Želja za samostalnošću

Iako je samostalnost prevashodno ljudski poriv, i mace mogu da osetite želju za njom. Takvi slučajevi su retki, ali ima mačaka koje žele slobodu bez obzira na sjajne uslove života u porodici. Koliko god se trudili da je vratite, takva mačka će uvek pronaći način da izađe.

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Brojni su razlozi zbog kojih mace napuštaju svoje domove, a neke od njih nikada se ne vrate. Ulica i nepoznat teren mogu da budu vrlo opasni, naročito za mačke koje su ceo život provele u zatvorenom prostoru. Mogu da pojedu otrov, dožive saobraćajnu nesreću i zatim uginu.

Da bi sprečili ovakve katastrofe, vlasnici bi svoje ljubimce najpre trebalo da sterilišu. Time ne samo da se sprečava bekstvo mace, već i njihovo razmnožavanje mačaka i napuštanje domova, koje danas predstavlja veliki problem u celom svetu.

Mace često beže kroz otvoren prozor ili vrata, zato pripazite na to. Na vrata stavite zaštitne mrežice i dobro pazite kada zatvarate ili otvarate vrata.

Vesti

Ovaj pas se boji svega, osim letenja /VIDEO

Buldog Bentli jedan je od najplašljivijih pasa koje ćete upoznati. I dok su nekima čudni njegovi strahovi, drugima su smešni. Ipak, ono što je zanimljivo, jeste da uživa u letenju helikopterom. Ovo je njegova priča.

Vesti subota 31.03. 14:26 Komentara: 4

Ovaj mačak pruža najbolje masaže na svetu / VIDEO

Svaki vlasnik mačaka zna koliko ove životinje vole da "mese" svoje ljude. Ipak, jedan mačak to radi toliko predano da je svojom veštinom oduševio sve mačkoljupce. Na vide- snimku koji je Bored Panda objavio na Fejsbuku može se videti kako devojka leži na krevetu, dok joj gospodin Hilingpos (eng. Healingpaws, "šape koje leče") nežno masira leđa. Verujemo da će svaki mačkar posle ovog snimka poželeti da se šape ovog vrednog masera nađu i na njegovim leđima!

Vesti četvrtak 29.03. 14:15 Komentara: 4
strana 1 od 40 idi na stranu