Ljubimac na B92.net

Zbog čega mačke vole da beže od kuće?

Mačke često odlaze od kuće, a veliki broj njih se nikada više ne vrati. Životinje odlaze čak i kada su odlično zbrinute, a vlasnicima nije jasno zašto se to dešava.

Izvor: index.hr
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Postoji nekoliko razloga zbog kojih mace odlaze iz svojih domova.

Vreme parenja

Mačka koja traži partnera sigurno će pronaći način da izađe iz doma. Dovoljan je samo trenutak nepažnje, otvoren prozor ili vrata, i maca će to iskoristiti za beg. Kada je njihova potreba za parenjem na vrhuncu, glavni cilj im je da pronađu partnera i učiniće sve da to postignu. Mace vrlo rano postaju polno aktivne, već od četvrtog-petog meseca života, pa bi trebalo biti na oprezu.

Istraživanje okoline

Mačke su prirodno znatiželjna stvorenja. Vole da otkrivaju nova mesta, i to ih udaljava od njihovog doma. U nekom trenutku može da se dogodi da vaša maca poželi da istraži obližnje naselje, ili se upozna sa drugim mačkama iz okoline. Najčešće se vrate kući kroz nekoliko sati, a obično najviše ostanu napolju tri dana.

Želja za samostalnošću

Iako je samostalnost prevashodno ljudski poriv, i mace mogu da osetite želju za njom. Takvi slučajevi su retki, ali ima mačaka koje žele slobodu bez obzira na sjajne uslove života u porodici. Koliko god se trudili da je vratite, takva mačka će uvek pronaći način da izađe.

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Brojni su razlozi zbog kojih mace napuštaju svoje domove, a neke od njih nikada se ne vrate. Ulica i nepoznat teren mogu da budu vrlo opasni, naročito za mačke koje su ceo život provele u zatvorenom prostoru. Mogu da pojedu otrov, dožive saobraćajnu nesreću i zatim uginu.

Da bi sprečili ovakve katastrofe, vlasnici bi svoje ljubimce najpre trebalo da sterilišu. Time ne samo da se sprečava bekstvo mace, već i njihovo razmnožavanje mačaka i napuštanje domova, koje danas predstavlja veliki problem u celom svetu.

Mace često beže kroz otvoren prozor ili vrata, zato pripazite na to. Na vrata stavite zaštitne mrežice i dobro pazite kada zatvarate ili otvarate vrata.

Vesti

Urnebesna jurnjava: Noj jurio bicikliste, oni "umirali" od smeha

Da je noj najveća ptica na svetu, verovatno vam je već poznato. Ali, da li ste znali da ova životinja može dostigne brzinu veću od četrdeset kilometara na sat? To je čini i najbržom pticom. S obzirom na to, nije ni čudo što je noj iz video-snimka uspešno jurio bicikliste nekoliko minuta. Razlog za to je izražena agresivnost kod mužjaka, tako da napadi na ljude baš i nisu retka pojava.

Vesti nedelja 20.05. 08:35 Komentara: 0

I mace pate zbog samoće...

Mnogi ljudi i dalje imaju potpuno pogrešnu sliku o mačkama kao o potpuno nezavisnim bićima kojima i nije potrebno neko veliko druženje i koje su dovoljne same sebi.

Vesti petak 18.05. 08:40 Komentara: 1

Pingvin koji juri leptira je nešto najslađe što ćete danas videti

Na video-snimku objavljenom na Jutjubu može se videti kako se maleni pingvin svim silama trudi da uhvati leptira koji je zalutao u njegov zoo-vrt. Na njegovu žalost, "uljez" je pobegao. Iako nije naznačeno gde je video-zapis snimljen, nema sumnje da je ceo prizor neodoljiv i da će oduševiti sve ljubitelje životinja.

Vesti četvrtak 17.05. 17:00 Komentara: 7
strana 1 od 221 idi na stranu