Ljubimac na B92.net

Hajka na trke sankama zbog zlostavljanja pasa

Uz lagani sneg, 67 vozača sanki i njihove ekipe ispraćeno je u Enkoridžu, na Aljasci, na put prema 100 kilometara udaljenom Vilou, koji je službeni start svetski poznate trke pasa sa sankama Iditarod.

Izvor: hina
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Na putu od Viloua do 1.800 kilometara udaljenog Noma učesnicima trke je potrebno nedelju do deset dana.

Međutim, ovogodišnja trka suočava se s poteškoćama. Aljaska, koja zavisi o nafti, pogođena je ekonomskim pritiskom, što se odrazilo i na poznatu trku koja je izgubila dosta donatora.

Nagrada pobedniku pala je s prošlogodišnjih 750.000 američkih dolara na 500.000.

Aktivisti za prava životinja već dugo protestuju i kritikuju Iditarod. Sada su pojačali svoje proteste navodeći skandal s dopingom pasa i druge zloupotrebe pasa.

Organizatori trke okrivljuju demonstrante za gubitak najmanje jednog velikog sponzora.

Demonstranti su u subotu postavili pet lažnih grobova u znak sećanja na pet pasa koji su uginuli za vreme prošlogodišnje trke ili odmah nakon nje.

Oni su istakli natpise kojima optužuju vozače sanki za okrutnost.

Početak trke privukao je stotine posetilaca. Mnogi takmičari bili su odeveni u kostime.

Najbolja vozačica sanki Di Di Džonrou (65) odevena je u ružičasto. Njene sanke takođe su ružičaste, kao i remenje i čizmice za pse.

"Ovo nije lepa mala trka", rekla je Fern Levit, kanadska rediteljka dokumentarca u kojem kritikuje Iditarod, i u filmu pokazuje tamnu stranu te trke, zloupotrebu pasa, koji su često dehidrirani i iscrpljeni.

"Kad god koristimo životinje za svoju zabavu i za profit, u devet slučajeva od deset, njihova dobrobit je ugrožena. Kad me ljudi pitaju želim li da se okonča ta industrija, moj odgovor jeste - da, želim upravo to", istakla je rediteljka u intervjuu za američke medije.

Ona između ostalog u filmu pokazuje kako je pas Slejter trebalo da bude ubijen nakon što više nije bio "koristan".

Vesti

Ovaj pas se boji svega, osim letenja /VIDEO

Buldog Bentli jedan je od najplašljivijih pasa koje ćete upoznati. I dok su nekima čudni njegovi strahovi, drugima su smešni. Ipak, ono što je zanimljivo, jeste da uživa u letenju helikopterom. Ovo je njegova priča.

Vesti subota 31.03. 14:26 Komentara: 4

Ovaj mačak pruža najbolje masaže na svetu / VIDEO

Svaki vlasnik mačaka zna koliko ove životinje vole da "mese" svoje ljude. Ipak, jedan mačak to radi toliko predano da je svojom veštinom oduševio sve mačkoljupce. Na vide- snimku koji je Bored Panda objavio na Fejsbuku može se videti kako devojka leži na krevetu, dok joj gospodin Hilingpos (eng. Healingpaws, "šape koje leče") nežno masira leđa. Verujemo da će svaki mačkar posle ovog snimka poželeti da se šape ovog vrednog masera nađu i na njegovim leđima!

Vesti četvrtak 29.03. 14:15 Komentara: 4
strana 1 od 40 idi na stranu