Prehlade kod pasa su učestale kao i kod ljudi

Kijanje, curenje iz nosa, glavobolja, ponekad i groznica, klasični su simptomi prehlade kod ljudi. Međutim, prehlada nije isključivo bolest ljudi. Vrlo lako se prehladiti mogu i naši ljubimci.

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

21:15

Prehlade kod pasa su učestale kao i kod ljudi
Foto: Thinkstock

Psi su više izloženi bakterijama i raznim mikroorganizmima od nas, pogotovo oni ljubimci koji provode više vremena na otvorenom.

Hladno i vlažno vreme, blato i stalne promene temperatura stavljaju imunološki sistem životinja na probu. Najčešći simptomi prehlade vašeg ljubimca su slični ljudskima: kašalj, kijanje, curenje iz nosa, neprirodan umor, lagano povišena temperatura.

Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, koji mogu biti od obične prehlade, virusnih infekcija pa sve do bolesti srca, stoga treba biti oprezan prilikom davanja terapije psu.

Svakako najbolji savet je da posetite svog veterinara, koji će vam reći radi li se samo o prehladi ili će, ako posumnja u nešto drugo, sprovesti dodatne preglede. Ako se radi samo o prehladi, postoji nekoliko načina kojima možete pomoći svom ljubimcu.

Pre svega pojačajte mu imunitet, a ako pas živi napolju, na otvorenom, osigurajte mu neko toplo mesto unutar kuće.

Ako primetite da vam ljubimac ima upaljene sluznice, možete mu olakšati dečjim propolisom, ali dodatna terapija koju će vam prepisati veterinar je nužno potrebna kako se ne bi razvile sekundarne infekcije i došlo do neželjenih komplikacija, piše Index.hr.

Pokušajte da povećate unos tečnosti davanjem mlake supe ili jogurta, nakon što odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi. Kada vam je ljubimac bolestan, setite se da i njemu treba dodatna pažnja, baš kao i nama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: