Dementni pacijenti mogu da vrate pamćenje zahvaljujući mačkama

Stariji pacijenti bolnice za negu dementnih ljudi u Arizoni postali su deo novog programa za vraćanje memorije. U taj program uključeni su mačići iz azila.

Izvor: index.hr

Utorak, 27.02.2018.

08:40

Dementni pacijenti mogu da vrate pamćenje zahvaljujući mačkama
Thinkstock / Ilustracija

Na tu ideju je došla upravnica bolnice Rebeka Hamilton, pošto je i sama brinula o životinjama kojima je bila potrebna pomoć. Udružila je snage sa jednim lokalnim azilom i donela mačiće u bolnicu, koja je postala njihov privremeni dom.

O mačićima se brinu stariji pacijenti koji imaju različite probleme sa pamćenjem. Na taj način ublažavaju se simptomi njihovih bolesti. Brinući se o macama, oni postaju manje usamljeni i manje depresivni.

Pokazalo se i da briga za mace utiče na njihovu memoriju. Pacijenti su počeli da se sećaju raznih stvari koje su se dogodile veoma davno.
Thinkstock / Ilustracija
Ovaj program je divna stvar iz još jednog razloga. Osim što je dobar za pacijente, dobar je i za mačiće, kojima je potrebna nega, ljubav i pažnja.

Briga o mačićima može da bude naporna, ali oni samo u kratkom periodu zahtevaju toliko pažnje. Potrebno ih je hraniti na svaka dva sata i pobrinuti se da im nikada ne bude hladno, piše Index.hr.

Pacijenti svoj posao obavljaju sjajno, pomažući na taj način mačkama, ali i sebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: