Da li mačke zaista imaju devet života?

Znamo da se za mace kaže da imaju devet života, ali njihov stvarni životni vek zavisi od mnogo faktora. Sigurno ste se susreli sa pričama o mačkama koje žive i preko 30 godina...

Izvor: index.hr

Sreda, 21.02.2018.

08:40

Da li mačke zaista imaju devet života?
Thinkstock

U Ginisovoj knjizi rekorda postoji podatak o mački koja je živela do svoje 38. godine.

Ono što je kod mačaka vrlo zanimljivo, a u isto vreme i čudno, jeste činjenica da mačke vrlo brzo sazrevaju. Mačka je u drugoj godini života zrela kao čovek od 24 godine.

Nakon toga, proces starenja se smanjuje pet do osam puta kako godine odmiču. Pre svega, moramo da kažemo da životni vek mačke zavisi od toga da li se radi o kućnoj ili maci sa ulice.

Ulične mace se susreću sa više problema i teškoća. Osim toga što se svakodnevno snalaze da dođu do hrane, moraju da se bore i sa drugim životinjama, da brinu za mačiće i da se bore sa raznim bolestima od kojih se ne leče.

Pored toga, u stalnoj su opasnosti od povreda i smrti - moraju da paze na saobraćaj, otrove koje ljudi ostavljaju, kao i na druge životinje koje ih napadaju.

Zbog svega toga, ulične mace žive samo dve do pet godina.

Životni vek kućnih maca je duži. One ne moraju da se bore sa svim tegobama sa kojima se susreću ulične mace.

Njihovi vlasnici se brinu i o hrani, higijeni, zdravlju i o tome da njihove ljubimice dobiju dovoljno ljubavi i pažnje. Upravo zbog toga, prosečan životni vek kućnih mačaka je od 12 do 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: