Ljubimac na B92.net

Zašto ima toliko mnogo rasa pasa, a malo rasa mačaka?

Dok maleni maltezer teži svega nekoliko kilograma, engleski mastif može da ima više od sto kilograma. S druge strane, kod mačaka postoji znatno manje varijacija u građi i težini. Zašto?

Izvor: Business Insider
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Samo na teritoriji SAD nalazi se 190 priznatih rasa pasa, dok taj broj za mačke iznosi 42.

"Postoji nekoliko razloga za to", kaže Karolin Vela, bivši član američkog Udruženja ljubitelja mačaka.

"Psi su zbog svoje korisnosti u istoriji bili cenjeni mnogo više od mačaka. Štitili su ljude, i pomagali im u radu", objašnjava Vela.

Arheološka iskopavanja pokazuju da je veza čoveka i psa prilično duga. Sudeći po skeletima pronađenim u Rusiji, pripitomljavanje pasa počelo je pre najmanje 19.000 godina. Vlasnici su vremenom selektivnim ukrštanjem pse doslovno preoblikovali prema svojim potrebama.

S obzirom na to da mačke donose manje koristi od pasa (mada su efikasne u tamanjenju glodara i prilično smanjuju nivo stresa kod svojih vlasnika), ove krznene pufne su tu pretežno da bi bile obožavane.

Na pitanje da li će u budućnosti mačke biti raznovrsnije nego danas, Vela odgovara da najverovatnije neće.

"Ekstremno odgajanje pasa dovelo je do raznih deformacija kod ovih životinja, uključujući povećanu sklonost brojnim zdravstvenim komplikacijama. Iz tog razloga bi najbolje bilo da mačke ostanu onakve kakve jesu", rekla je.

Vesti

strana 1 od 27 idi na stranu