Predenje mačaka veoma pozitivno deluje na njihove vlasnike

Brojnim istraživanjima sprovedenim širom sveta ustanovljen je začuđujući učinak kućnih ljubimaca na emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje njihovih vlasnika.

Izvor: B92, Klix.ba

Nedelja, 07.01.2018.

08:40

Predenje mačaka veoma pozitivno deluje na njihove vlasnike
Thinkstock / Ilustracija

Utvrđeno je da vlasnici pasa i mačaka značajno ređe idu kod lekara. Tajna isceliteljske moći ovih životinja delimično se krije u uticaju na pozitivne emocije. Njihova prisutnost povoljno deluje na ljudski organizam.

Prema istraživanju australijskog Instituta "Bejker Medikal Risrč", sprovedenom na približno 6.000 ispitanika, potvrđeno je da osobe koje imaju kućne ljubimce u proseku imaju niži krvni pritisak i holesterol, pa su time i manje izložene riziku od infarkta.

Oni koji su za kućnog ljubimca odabrali psa, uz njega će se više kretati i boraviti na vazduhu. Zanimljivo je napomenuti i da pseća pljuvačka sadrži enzim lizozim koji uništava većinu bakterija, pa rane brže zarastaju.

Što se mačaka tiče, čini se da frekvencija koju proizvode predenjem podstiče lučenje protivupalnih hemikalija u telu koje ublažavaju upalne procese.

Iste frekvencije deluju i protiv svih vrsta bolova. Na primer, ako mačka leži blizu glave osobi koja upravo trpi napad migrene, prema svedočenju brojnih ispitanika, bol će vrlo brzo nestati.

Ustanovljeno je i da se ljudi znatno brže oporavljaju od operativnih zahvata na kostima i zglobovima, ako tokom dana drže mačku u krilu. Njeno predenje čudesno deluje i na astmatičare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: