Ljubimac na B92.net

Neke žabe su nekrofili, ali imaju razlog za to

Neke vrste žaba prolaze kroz period koji se naziva "eksplozivno razmnožavanje", tokom koga se veliki broj mužjaka između sebe nadmeće za naklonost plodne ženke.

Izvor: B92
Podeli
Gettyimages / Ilustracija
Gettyimages / Ilustracija

Plodnost kod žaba traje vrlo kratko, zbog čega mužjaci za oplodnju često imaju samo jednu priliku. Zato veliki broj mužjaka pokušava da oplodi jednu ženku istovremeno, piše Indy 100.

Međutim, s obzirom na to da se pare u vodi, često se dešava da ženka ugine, zbog toga što je mužjaci zgnječe ili udave.

Poseban slučaj predstavlja vrsta žaba Rhinella proboscidea, budući da smrt ženke ne označava kraj parenja. Istraživanje brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje Amazona je pokazalo da mužjak i dalje može da oplodi jaja uginule ženke.

On se pribije uz telo mrtve ženke i ritmički se trlja o nju, a kada njegovi pokreti postanu izrazito intenzivni jaja ispadnu iz ženke. Mužjaci tada mogu na brzinu da ih oplode.

Vodeći istraživač Tijago Izo je, u studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Natural History", taj fenomen nazvao "funkcionalnom nekrofilskom strategijom".

Izo tvrdi i da je to, najverovatnije, jedini način da ta vrsta žabe opstane, budući da će, od velikog broja mužjaka koji se bore da oplode jednu ženku, jedan na kraju ipak uspeti.

Vesti

strana 1 od 27 idi na stranu