Poljaci se za dobrobit životinja odrekli novogodišnjeg vatrometa

Poljaci su Novu 2018. godinu dočekali na gradskim trgovima i ulicama, s konfetama i igrom svetla lasera a odrekli se tradicionalnih bučnih novogodišnjih vatrometa u želji da najluđa noć u godini za ljubimce i divlje životinje ne bude tradicionalna noćna mora.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 01.01.2018.

11:55

Poljaci se za dobrobit životinja odrekli novogodišnjeg vatrometa
Foto: Thinkstock / ilustracija

Zimski centar Zakopane blizu Nacionalnog parka Visokih Tatra na jugu zemlje, omiljeno mesto Poljaka i stranih turista za doček, namerno je odustao od vatrometa, a gradske vlasti apelovale su na plakatima i lecima na goste da i oni odustanu od petardi i domaće pirotehnike parolom "Nemojmo biti egoisti, jer svet ne pripada samo nama, ljudima".

"Preplašene divokoze mogu da poginu u paničnom bekstvu. Druge životinje, kao medvedi bude nam se iz zimskog sna što za njih može biti smrtna opasnost", apelovao je posredstvom državne televizije TVP na turiste u Tatrama da tiše slave u novogodišnjoj noći direktor Tatranskog narodnog parka Šimon Žobrovski.

Nebo i fasade obasjane svetlom lasera i tone konfeta zamenile su u ponoć vatromete u gradovima širom Poljske - Bjalistoku, Vroclavu, Slupsku, Sosnovjecu, Radlinu, Lublinu, gde su odbornici poveli računa i o dobrobiti četvornožnih sugrađana - pasa i mačaka.

"To je za dobro životinja. Veterinari naglašavaju da životinje jako teško podnose buku vatrometa a savremena tehnika nam omogućava da nađemo drugačija ali jednako atraktivna rešenja", kazao je za list Gazeta viborča Tomaš Rakovski iz kancelarije gradonačelnika Lublina.

Slupsk na severu Poljske organizovao je čak ekološki doček Nove godine bez bučnog vatrometa ali sa vatrom, sa cirkusom ali bez životinja i vegetarijanskim nacionalnim jelom bigos besplatnim za sve goste na centralnom trgu.

"Želimo da pokažemo celoj Poljskoj i Evropi da možemo sjajno da se zabavljamo a da ne činimo nepravdu drugima. Neće biti vatrometa ali biće vatreni šou, dolazi cirkus ali bez životinja, biće i veganski bigos za sve", kazao je pred doček popularni gradonačelnik Slupska Robert Bjedronj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: