Ljubimac na B92.net

Poljaci se za dobrobit životinja odrekli novogodišnjeg vatrometa

Poljaci su Novu 2018. godinu dočekali na gradskim trgovima i ulicama, s konfetama i igrom svetla lasera a odrekli se tradicionalnih bučnih novogodišnjih vatrometa u želji da najluđa noć u godini za ljubimce i divlje životinje ne bude tradicionalna noćna mora.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Zimski centar Zakopane blizu Nacionalnog parka Visokih Tatra na jugu zemlje, omiljeno mesto Poljaka i stranih turista za doček, namerno je odustao od vatrometa, a gradske vlasti apelovale su na plakatima i lecima na goste da i oni odustanu od petardi i domaće pirotehnike parolom "Nemojmo biti egoisti, jer svet ne pripada samo nama, ljudima".

"Preplašene divokoze mogu da poginu u paničnom bekstvu. Druge životinje, kao medvedi bude nam se iz zimskog sna što za njih može biti smrtna opasnost", apelovao je posredstvom državne televizije TVP na turiste u Tatrama da tiše slave u novogodišnjoj noći direktor Tatranskog narodnog parka Šimon Žobrovski.

Nebo i fasade obasjane svetlom lasera i tone konfeta zamenile su u ponoć vatromete u gradovima širom Poljske - Bjalistoku, Vroclavu, Slupsku, Sosnovjecu, Radlinu, Lublinu, gde su odbornici poveli računa i o dobrobiti četvornožnih sugrađana - pasa i mačaka.

"To je za dobro životinja. Veterinari naglašavaju da životinje jako teško podnose buku vatrometa a savremena tehnika nam omogućava da nađemo drugačija ali jednako atraktivna rešenja", kazao je za list Gazeta viborča Tomaš Rakovski iz kancelarije gradonačelnika Lublina.

Slupsk na severu Poljske organizovao je čak ekološki doček Nove godine bez bučnog vatrometa ali sa vatrom, sa cirkusom ali bez životinja i vegetarijanskim nacionalnim jelom bigos besplatnim za sve goste na centralnom trgu.

"Želimo da pokažemo celoj Poljskoj i Evropi da možemo sjajno da se zabavljamo a da ne činimo nepravdu drugima. Neće biti vatrometa ali biće vatreni šou, dolazi cirkus ali bez životinja, biće i veganski bigos za sve", kazao je pred doček popularni gradonačelnik Slupska Robert Bjedronj.

Vesti

Ova kuca i radnik Gradske čistoće su najbolji drugari / VIDEO

Mnogi imaju predrasudu da psi u dvorištima "kidišu" na poštare, raznosače novina, đubretare… Međutim, sve je više video snimaka vlasnika iz celog sveta koji nam potvrđuju upravo suprotno – da njihovi psi zapravo imaju prava prijateljstva s vrednim radnicima koji ih svako malo posete. Svaki put kada ovaj radnik Gradske čistoće svrati u ulicu gde živi ovaj predivan zlatni retriver, on mu donese poslasticu i priušti mu višeminutnu partiju maženja i ljubavi. Ima li šta slađe?

Vesti petak 19.01. 20:45 Komentara: 0

Lepota, radost i humanost na Mrnjau Festu / FOTO

Mnogi svetski gradovi mogu da se pohvale ket-kafeima, ali samo Beograd ima jedinstveni festival posvećen mačkama i onima koji ih vole – Mrnjau Fest! Tradicionalni novogodišnji mačji festival slavi kreativnost, radost života i ta divna stvorenja – mačke

Vesti četvrtak 18.01. 15:18 Komentara: 9
strana 1 od 178 idi na stranu