Kako je Margaret Tačer odbila da primi pandu u avion

Bivša britanska premijerka Margaret Tačer svojevremeno je odbila da u svoj avion za Vašington primi džinovsku pandu iz londonskog Zoološkog vrta, pokazuju novoobjavljeni podaci iz britanskog Nacionalnog arhiva.

Izvor: Tanjug

Petak, 29.12.2017.

11:13

Kako je Margaret Tačer odbila da primi pandu u avion
Foto: Getty

Tačerova je tada svoju odluku prokomentarisala rečima da pande nisu "predznak sreće" za političare, prenosi Bi-Bi-Si.

Vašingtonski institut Smitsonijan tražio je u to vreme pandu čia-čia na pozajmicu radi parenja sa pandom čing-čing, vrstom sa staništem u SAD.

Lord Cukerman, tadašnji predsednik londonskog Zoološkog društva, predložio je da panda čia-čia deli let "konkordom" sa premijerkom 1981. godine. Sekretar Kabineta premijerke Tačer, ser Robert Armstrong, tada je napisao da lord Cukerman "to vidi kao dokaz posebnih odnosa i bio bi veoma srećan da pandu isporuči na bilo koji način koji premijerka bude smatrala najprimerenijim u interesu britansko-američkih odnosa".

Takođe je napisao da je lord Cukerman "čak predložio da bi premijerka možda mogla da pandu poveze svojim 'konkordom' kada idućeg meseca bude putovala u Vašington".

Međutim, privatni sekretar Tačerove, Klajv Vitmor, tada je odgovorio: "Njen komentar je da neće voditi pandu sa sobom jer pande i političari zajedno ne slute na dobro".

Nacionalni arhiv sadrži i papir na kojem je Tačerova napisala: "Ne vodim pandu sa sobom", pri čemu je dvaput podvukla rečcu "ne" i jedanput zamenicu "sobom". Takođe je navela da lord Cukerman zna više o pandama od nje same, te da je sigurna da on može da "sredi stvari".

Nacionalni arhiv u Lonodnu sadrži više od 11 miliona zvaničnih dokumenata, od kojih su mnogi prebačeni iz vladinih ministarstava, a često se otvaraju za javnost posle 30 godina, napominje Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: