Da li pravilno hranite vašu mačku?

Baš kao i ljudima, i mačkama je potrebna uravnotežena i zdrava ishrana, koja će im obezbediti ravnotežu između unosa i potrošnje. Ishrana mačke bi, za razliku od ishrane pasa, trebalo da se temelji isključivo na mesnim proizvodima.

Izvor: B92, Index.hr

Četvrtak, 28.12.2017.

12:15

Da li pravilno hranite vašu mačku?
Thinkstock

Biljna hrana ne može da im obezbedi esencijalne hranjive materije, dok kod pasa to može da se kombinuje. Takođe, prehrambene navike bi trebalo da budu usklađene u odnosu na stil života i starost mačke, a trebalo bi uzeti u obzir i sterilizaciju.

Normalna dnevna količina dehidrirane hrane za mačku od oko 3,5 kilograma je 50 grama.

Mačka ima sposobnost instinktivnog traženja hrane i materija koje joj nedostaju. Zato nemojte da se ljutite na nju ako je pronađete na stolu.

Mačka uvek mora da ima na raspolaganju činiju sveže vode, pogotovo ako je hranite suvom hranom. Suva i vlažna hrana, koju kupujete, garantuje hranljivost i kvalitet, ali je možete hraniti i sirovom hranom koju pripremate kod kuće.

Mački se mogu davati sve vrste mesa, koje treba da bude dobro termički obrađeno kako biste izbegli zarazu.

Riba ima istu vrednost kao i meso, ali pazite na kosti! Iznutrice im nemojte nikako davati više od jednom nedeljno, osim srca. Srce spada u meso, pošto je mišić. Žitarice možete da koristite, najviše pirinač, ali ga skuvajte skoro do raspadanja i pomešajte ga sa mesom.

Većina misli da je mleko dobro za mačke. Istina je da ga one mnogo vole, ali im ono izaziva proliv i tegobe u crevima pa ga zato treba izbegavati. Od mlečnih proizvoda povremeno im se može davati jogurt ili acidofil.

Mačke su izbirljive životinje i često odbijaju hranu. Pratite i osluškujte njihove potrebe i sigurno ćete naći idealnu formulu koja će vašu macu učiniti srećnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: