Ljubimac na B92.net

Dokaz da je ptičji mozak mnogo napredniji nego što mislimo

Nova studija je pokazala da su golubovi sposobni da procene prostor i vreme.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici su došli do saznanja da ove ptice mogu da procene koliki prostor neki objekat zauzima kao i koliko dugo je vidljiv. Do ovakvih informacija ljudski mozak dolazi zahvaljujući korteksu.

Međutim, golubovi, kao i ostale ptice nemaju razvijen korteks. Naučnici su ustanovili da golubovi koriste različite regije mozga kako bi percipirali prostor i vreme i obradili informaciju na način sličan čoveku.

Ustanovljeno je i da ove ptice dobro obavljaju sve zadatke koje su povezane sa funkcijom korteksa, navodi se u studiji. Golubovi su pokazali da su sposobni za izvođenje kognitivnih radnji koje su karakteristične za složeniji mozak sisara.

Prethodno istraživanje je pokazalo da su golubovi sposobni da prepoznaju ljudska lica, reše statističke probleme, ali i da razlikuju reči koje postoje na engleskom od onih koje baš ništa ne znače.

Golubovi su bili obučeni da biraju vizuelne simbole na ekranu računara u obliku linija različitih dužina (6 i 24 centimetara) i linije sličnih dužina sa različitim vremenom prikazivanja (2 i 8 sekundi). Za linije koje bi pravilno ocenili kao "kratke" i "duge", sa dužim ili kraćim vremenom trajanja, dobijali bi hranu kao nagradu.

Istraživanje je pokazalo da golubovi zahvaljujući određenom delu mozga, palijumom, do ovih informacija dolaze na sličan način kao što bi to činili da imaju korteks.

"Njihov nervni sistem ima daleko veće sposobnosti od, kako smo navikli, običnog 'ptičjeg mozga'", ističe autor studije profesor psihologije Edvard Vaserman.

"Zaista, čini se da je kognitivna sposobnost ptica mnogo bliža ljudskoj", dodao je Vaserman.

Rezultati istraživanja su objavljena u časopisu Current Biology.

Vesti

Ovako izgleda kada mačka gleda horor film /VIDEO

Iako je poznato da su veći ljubitelji televizije psi, ima mačaka koje uživaju da sa svojim vlasnicima gledaju TV program. Ova maca nije baš uživala, ali jeste pravila društvo svojim vlasnicima koji su u tom trenutku gledali horor film i rešili da snime reakcije svog kućnog ljubimca.

Vesti nedelja 31.12. 08:40 Komentara: 14

Ne prihvata "ne": Kad ogladni, ova mačka otvara fioke / VIDEO

Sakrili ste poslastice za mačke u fioku jer ste sigurni da je to nepremostiva prepreka za vašu ljubimicu? U velikoj ste zabludi - vaša ljubimica je već u fioci! Veterani koji dobro poznaju mačke znaju da je nemoguće sprečiti ih u njihovim namerama. Najbolja stvar koju možete da uradite jeste da mački date ono što želi i tako joj se barem dodvorite.

Vesti subota 30.12. 15:45 Komentara: 0

Šta je ostalo od pomeranca? Ništa! / VIDEO

Duhovit video-snimak prikazuje da veličina jednog pomeranca nije ono što zapravo vidimo. Iako njegov stav umnogome zavisi od njegove raskošne dlake, šta se dogodi kada pomeranca stavite u jednu posudu. Pa, recimo da ne ostane ništa od njega.

Vesti petak 29.12. 18:00 Komentara: 7
strana 1 od 19 idi na stranu