Ljubimac na B92.net

Dokaz da je ptičji mozak mnogo napredniji nego što mislimo

Nova studija je pokazala da su golubovi sposobni da procene prostor i vreme.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici su došli do saznanja da ove ptice mogu da procene koliki prostor neki objekat zauzima kao i koliko dugo je vidljiv. Do ovakvih informacija ljudski mozak dolazi zahvaljujući korteksu.

Međutim, golubovi, kao i ostale ptice nemaju razvijen korteks. Naučnici su ustanovili da golubovi koriste različite regije mozga kako bi percipirali prostor i vreme i obradili informaciju na način sličan čoveku.

Ustanovljeno je i da ove ptice dobro obavljaju sve zadatke koje su povezane sa funkcijom korteksa, navodi se u studiji. Golubovi su pokazali da su sposobni za izvođenje kognitivnih radnji koje su karakteristične za složeniji mozak sisara.

Prethodno istraživanje je pokazalo da su golubovi sposobni da prepoznaju ljudska lica, reše statističke probleme, ali i da razlikuju reči koje postoje na engleskom od onih koje baš ništa ne znače.

Golubovi su bili obučeni da biraju vizuelne simbole na ekranu računara u obliku linija različitih dužina (6 i 24 centimetara) i linije sličnih dužina sa različitim vremenom prikazivanja (2 i 8 sekundi). Za linije koje bi pravilno ocenili kao "kratke" i "duge", sa dužim ili kraćim vremenom trajanja, dobijali bi hranu kao nagradu.

Istraživanje je pokazalo da golubovi zahvaljujući određenom delu mozga, palijumom, do ovih informacija dolaze na sličan način kao što bi to činili da imaju korteks.

"Njihov nervni sistem ima daleko veće sposobnosti od, kako smo navikli, običnog 'ptičjeg mozga'", ističe autor studije profesor psihologije Edvard Vaserman.

"Zaista, čini se da je kognitivna sposobnost ptica mnogo bliža ljudskoj", dodao je Vaserman.

Rezultati istraživanja su objavljena u časopisu Current Biology.

Vesti

Najnespretniji pas na svetu dobio jednako nespretnog prijatelja

Mnogi ljubitelji životinja čuli su za Frica, šestogodišnjeg zlatnog retrivera koji je toliko smotan da ne može da uhvati ništa što mu se baci. Fric je nedavno dobio i "pojačanje" - mladog prijatelja Getsbija, koji je publici na Jutjubu doneo dvostuko više smeha. Naime, prizor njih dvojice, dok pokušavaju da uhvate poslastice, toliko je urnebesan da je mnogima ulepšao dan.

Vesti petak 23.03. 08:35 Komentara: 17

Nešto je privuklo pažnju pandama... /VIDEO

Navikli smo da su pande mirne životinje, ali da li ste se pitali kako izgleda kada ih nešto privuče pažnju, zainteresuje ili natera na akciju? Na ovom video-snimku, koji je osvojio društvene mreže, vidi se kako gladne pande pokušavaju da dođu do hrane i baš su nestrpljive. Pogledajte video-snimak.

Vesti četvrtak 22.03. 17:05 Komentara: 1

Rudi ima tri noge, ali stalno džogira sa svojom "mamom" / VIDEO

Tronogo lane po imenu Rudi veoma je zahvalno svojoj "mami" što ga je spasla. Rudi je izgubio prednju levu nogu kada je bio samo dva dana star i jedva da je prohodao. Ali mu je Miranda pružila novu šansu, sprečivši da ga uspavaju. Lane, koje nije moglo da hoda, zahvaljujući svojoj drugoj "mami", počelo je čak i da trči.

Vesti četvrtak 22.03. 08:40 Komentara: 2
strana 1 od 201 idi na stranu