Ljubimac na B92.net

Dokaz da je ptičji mozak mnogo napredniji nego što mislimo

Nova studija je pokazala da su golubovi sposobni da procene prostor i vreme.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici su došli do saznanja da ove ptice mogu da procene koliki prostor neki objekat zauzima kao i koliko dugo je vidljiv. Do ovakvih informacija ljudski mozak dolazi zahvaljujući korteksu.

Međutim, golubovi, kao i ostale ptice nemaju razvijen korteks. Naučnici su ustanovili da golubovi koriste različite regije mozga kako bi percipirali prostor i vreme i obradili informaciju na način sličan čoveku.

Ustanovljeno je i da ove ptice dobro obavljaju sve zadatke koje su povezane sa funkcijom korteksa, navodi se u studiji. Golubovi su pokazali da su sposobni za izvođenje kognitivnih radnji koje su karakteristične za složeniji mozak sisara.

Prethodno istraživanje je pokazalo da su golubovi sposobni da prepoznaju ljudska lica, reše statističke probleme, ali i da razlikuju reči koje postoje na engleskom od onih koje baš ništa ne znače.

Golubovi su bili obučeni da biraju vizuelne simbole na ekranu računara u obliku linija različitih dužina (6 i 24 centimetara) i linije sličnih dužina sa različitim vremenom prikazivanja (2 i 8 sekundi). Za linije koje bi pravilno ocenili kao "kratke" i "duge", sa dužim ili kraćim vremenom trajanja, dobijali bi hranu kao nagradu.

Istraživanje je pokazalo da golubovi zahvaljujući određenom delu mozga, palijumom, do ovih informacija dolaze na sličan način kao što bi to činili da imaju korteks.

"Njihov nervni sistem ima daleko veće sposobnosti od, kako smo navikli, običnog 'ptičjeg mozga'", ističe autor studije profesor psihologije Edvard Vaserman.

"Zaista, čini se da je kognitivna sposobnost ptica mnogo bliža ljudskoj", dodao je Vaserman.

Rezultati istraživanja su objavljena u časopisu Current Biology.

Vesti

Kako prevazići fobiju od mačaka?

Najpoznatiji strah na svetu je klaustrofobija ili strah od zatvorenog, skučenog prostora, zatim sledi akrofobija ili strah od visine, detofobija - strah od zubara, zoofobija - strah od životinja.

Vesti utorak 16.01. 08:40 Komentara: 10
strana 1 od 177 idi na stranu