Ljubimac na B92.net

Brižit Makron dala ime prvoj pandi rođenoj u Francuskoj

Prva panda rođena u Francuskoj pre četiri meseca dobila je ime, koje su joj izabrali kineski zvaničnici i francuska prva dama Brižit Makron.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: AP Photo/Thibault Camus
Foto: AP Photo/Thibault Camus

Panda je nazvana Juan Meng, što na kineskom znači "ostvarenje želje" ili "dostizanje sna", a ceremonija dodele imena održana je u zoološkom vrtu Boval u Parizu, prenosi AP.

"Juan Meng predstavlja vezu između zemalja koje imaju mnogo toga da dele. Pande su ilustracija uvek produktivnog dijaloga između naša dva naroda, koji vekovima paze jedni na druge, slušaju i razuzmeju jedni druge", rekla je Brižit Makron u svom prvom zvaničnom obraćanju, od kada je njen suprug Emanuel Makron postao predsednik Francuske.

Na snimku se vidi kako je mala panda, koja se nalazila u staklenoj ogradi, skočila ka predstavniku zoo-vrta i Brižit Makron kada su hteli da je pomaze i Makronova kako povlači ruku i smeje se.

Po tradiciji, Kina zadržava pravo da imenuje pandu koja je rođena u inostranstvu, a Brižit Makron, koja se smatra kumom pande, zvanično je objavila ime.

Ceremoniji je prisustvovalo više od 100 novinara.

Vesti

Rudi ima tri noge, ali stalno džogira sa svojom "mamom" / VIDEO

Tronogo lane po imenu Rudi veoma je zahvalno svojoj "mami" što ga je spasila. Rudi je izgubio prednju levu nogu kada bio samo dva dana star i jedva da je prohodao. Ali mu je Miranda pružila novui šansu, sprečivši da ga uspavaju. Lane, koje nije moglo da hoda, zahvaljujući svojoj drugoj "mami", počelo je čak i da trči.

Vesti četvrtak 22.03. 08:40 Komentara: 0

Kako je mali nilski konj postao nosorog... / VIDEO

Kada je bio sasvim mali nilski konj Čarli je ostao bez mame. Spasli su ga dobri ljudi iz prihvatilišta za nosoroge. Ubrzo je postao njihov najbolji prijatelj, ali je odrastao i sam misleći da je nosorog. U međuvremenu je naučio da se ponaša kao nilski konj, ali još ponekada dođe da se mazi sa svojim omiljenim nosorozima.

Vesti utorak 20.03. 08:40 Komentara: 1
strana 1 od 201 idi na stranu