Bundeva - izvor zdravlja i za vašeg ljubimca

Buneva je nekada bila važan izvor hrane kod Indijanaca. Pomagala im je da prežive zimu. Uvek je oduševljavala finoćom ukusa i posebnom bojom. A da li ste znali da je dobra i za vaše kućne ljubimce?

Izvor: B92, Index.hr

Sreda, 15.11.2017.

15:46

Bundeva - izvor zdravlja i za vašeg ljubimca
Thinkstock / Ilustracija

Proliv / Zatvor

Bundeva nudi rešenje i za jedno i za drugo! Bogata je vlaknima, a dodavanje samo dve kašičice u hranu vašeg psa može da mu pomogne kod probave? Takođe, ona omekšava stolicu i može da izleči nadražen stomak ili zatvor.

Progutana dlaka

Jedna čajna kašičica bundeve dnevno može da pomogne maci da izbaci ostatke progutane dlake. Vlakna koja se nalaze u bundevi proslediće te ostatke iz želuca direktno u probavni trakt.

Problemi sa uriniranjem

Ulja koja se nalaze u semenkama bundeve i samom plodu mogu da pomognu ljubimcima kod problema sa uriniranjem. Prema nekim veterinarima, ako ih pomešate sa hranom, pomoćiće ljubimcima da izbegnu te neprijatne bolove.

Paraziti

Semenke bundeve sadrže organsku materiju kukurbitin, koji paralizuje unutrašnje parazite creva. Najbolje je da sameljete semenke i da dobijeni prah držite u hermetički zatvorenoj posudi, kako bi ostale sveže.
Thinkstock / Ilustracija
Koža i krzno

Ako volite pečene semenke bundeve, podelite ih sa svojim ljubimcima. Antioksidansi i esencijalne masne kiseline u njima pomažu kod vlaženja kože. Dajte svom ljubimcu da pojede dve do tri semenke na dan.

Zdrava ishrana

Bundeva i njene semenke su pune vitamina A, beta karotina, kalijuma, gvožđa, bakra, cinka i mangana. Antioksidansi sprečavaju nastanak raka i dobar su dodatak ishrani ljubimca.

Imajte u vidu da količine zaise od veličine i vrste životinje. Preporučuje se da kontaktirate veterinara u vezi sa količinom i učestalošću serviranja bundeve vašem ljubimcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: