Ljubimac na B92.net

Vlasotince dobilo prihvatilište za napuštene životinje

U Vlasotincu je danas završena izgradnja prihvatilišta za napuštene životinje, koje će ta opština koristiti zajedno sa Bojnikom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U prihvatilištu površine 400 kvadratnih metara ima mesta za 100 životinja, tu su i ambulantu, stacionar i dve prostorije za smeštaj životinja o kojima će brinuti zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću "Komunalac".

Zaposleni iz obe opštinske uprave i predstavnici civilnog društva prošli su obuku o brizi i o pravilnom ponašanju prema napuštenim životinjama, kao i o zakonskom okviru iz ove oblasti, saopštila je Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS). Prihvatilište je izgrađeno uz podršku EU i Vlade Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

"Danas imamo objekat u kome će se na zakonit i human način tretirati napuštene životinje, a kada se završi nabavka vozila za hvatanje nezbrinutih životinja, prihvatilište će početi da radi u punom kapacitetu", rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

On očekuje da će uskoro biti manje napuštenih životinja na ulicama, ali i da će se smanjiti broj odštetnih zahteva sugrađana. Naime, kako je naveo Torodović, samo u prošloj godini na ime naknade štete zbog ujeda pasa isplaćeno je gotovo 3,6 miliona dinara.

Nacionalni menadžer programa Evropski PROGRES Marko Vujačić kaže da je projekat izgradnje prihvatilišta koncipiran u skladu sa zakonskim propisima i dobrim evropskim praksama, doprinosi zaštiti i dobrobiti životinja.

"Takođe, uz adekvatniju brigu o životinjama doprinosi se i bezbednosti i dobrobiti ljudi", rekao je Vujačić.

Projekat je, kaže, rezultat međuopštinske saradnje Vlasotinca i Bojnika, što predstavlja dobar primer kako male opštine poslove iz svoje nadležnosti mogu da sprovedu ekonomičnije i delotvornije ako to rade zajedno.

Opština Vlasotince dodelila je zemljište na korišćenje bez naknade, dok će u održavanju prihvatilišta i njegovom finansiranju učestvovati obe opštine. U pripremi i sprovodenju projekta konsultovani su i predstavnici organizacija za brigu o životinjama, a Društvo za zaštitu životinja "Protekta" iz Vlasotinca će biti uključeno u njegov dalji rad.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, EU i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Vesti

Kako pomoći uličnim životinjama zimi?

Period od decembra do marta najteži je za životinje kojE žive na ulici. Hrane i vode je malo, a svakodnevno im prete promrzline i bolesti. Magazin Pas vas podeća kako da pomognete psima i mačkama s ulice da prežive ledene dane koji su pred nama.

Vesti utorak 12.12. 16:05 Komentara: 0
strana 1 od 165 idi na stranu