Vlasotince dobilo prihvatilište za napuštene životinje

U Vlasotincu je danas završena izgradnja prihvatilišta za napuštene životinje, koje će ta opština koristiti zajedno sa Bojnikom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.10.2017.

16:48

Vlasotince dobilo prihvatilište za napuštene životinje
Foto: Thinkstock

U prihvatilištu površine 400 kvadratnih metara ima mesta za 100 životinja, tu su i ambulantu, stacionar i dve prostorije za smeštaj životinja o kojima će brinuti zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću "Komunalac".

Zaposleni iz obe opštinske uprave i predstavnici civilnog društva prošli su obuku o brizi i o pravilnom ponašanju prema napuštenim životinjama, kao i o zakonskom okviru iz ove oblasti, saopštila je Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS). Prihvatilište je izgrađeno uz podršku EU i Vlade Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

"Danas imamo objekat u kome će se na zakonit i human način tretirati napuštene životinje, a kada se završi nabavka vozila za hvatanje nezbrinutih životinja, prihvatilište će početi da radi u punom kapacitetu", rekao je predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

On očekuje da će uskoro biti manje napuštenih životinja na ulicama, ali i da će se smanjiti broj odštetnih zahteva sugrađana. Naime, kako je naveo Torodović, samo u prošloj godini na ime naknade štete zbog ujeda pasa isplaćeno je gotovo 3,6 miliona dinara.

Nacionalni menadžer programa Evropski PROGRES Marko Vujačić kaže da je projekat izgradnje prihvatilišta koncipiran u skladu sa zakonskim propisima i dobrim evropskim praksama, doprinosi zaštiti i dobrobiti životinja.

"Takođe, uz adekvatniju brigu o životinjama doprinosi se i bezbednosti i dobrobiti ljudi", rekao je Vujačić.

Projekat je, kaže, rezultat međuopštinske saradnje Vlasotinca i Bojnika, što predstavlja dobar primer kako male opštine poslove iz svoje nadležnosti mogu da sprovedu ekonomičnije i delotvornije ako to rade zajedno.

Opština Vlasotince dodelila je zemljište na korišćenje bez naknade, dok će u održavanju prihvatilišta i njegovom finansiranju učestvovati obe opštine. U pripremi i sprovodenju projekta konsultovani su i predstavnici organizacija za brigu o životinjama, a Društvo za zaštitu životinja "Protekta" iz Vlasotinca će biti uključeno u njegov dalji rad.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, EU i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: