Markiran prvi mrki medved sa područja Jadovnika

Doktor Duško Ćirović, sa Biološkog fakulteta u Beogradu, sa saradnicima je završio takozvano markiranje prvog mrkog medveda sa područja Jadovnika i meda je dobio ogrlicu koja obezbeđuje praćenje njegovog kretanja u naredne dve godine, rečeno je danas agenciji Beta.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.09.2017.

10:43

Markiran prvi mrki medved sa područja Jadovnika

"Ovo je prvi primerak mrkog medveda u Srbiji koji je obuhvaćen ovim međunarodnim projektom koji finansira nemački Rudford, a da nije na planini Tari", kazao je za agenciju Beta Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana "Jadovnik".

Za vrednu donaciju koja je stigla iz Nemačke, u vidu elektronske ogrlice sa pratećim uređajima, konkurisali su studenti Biološkog fakulteta, a lokalno Udruženje je logistička podrška u realizaciji projekta.

"Vrednost ogrlice i opreme za praćenje je oko 3.700 evra a omogućava da se u naredne dve godine na svakih sedam minuta dobijaju podaci o poziciji na kojoj se markirani medved nalazi. To praćenje je deo istraživanja tima kojim rukovodi doktor bioloških nauka Duško Ćirović, pod čijim je nadzorom obavljeno komplikovano hvatanje i markiranje medveda", rekao je Joksimović.

Projekat je odobren znatno ranije, ali je "procedura" hvatanja medveda u posebnu zamku odlagala njegovu realizaciju.

Kad je sve bilo već u završnoj fazi, "posao" je pokvarila jedna divlja svinja koja je upala u zamku pa je "procedura" ponovljena i juče uspešno okončana na Jadovniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: