Ljubimac na B92.net

Hajde, iskreno: Da li i vi ljubite svoje ljubimce u njušku?

Poljubac za rastanak i deljenje hrane sa ljubimcima postalo je nešto sasvim normalno.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Rezultati istraživanja su pronašli da se visok procenat vlasnika ljubimaca previše zbližava sa svojim ljubimcima, što je znak da im njihovo društvo smanjuje stres izazvan napetim modernim dobom.

Skoro petina vlasnika mačaka ustaje u četiri ujutru da im posluži doručak, dok 40 odsto njih pušta ljubimca da spava sa njima. Drugi priznaju da su na poslu često opterećeni time šta rade njihovi ljubimci dok nisu tu.

Čak trećina vlasnika pasa i mačaka svoje ljubimce pušta u toalet sa njima, a često dele i kadu.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Zanimljivo je da 66 odsto ispitanika smatra da je ovakvo ponašanje normalno, a devet od 10 vlasnika kaže ih ne zanima šta drugi misle o njihovoj vezi sa ljubimcem.

“Ovo istraživanje je pokazalo da pse i mačke tretiramo gotovo isto kao našu decu – evoluirali smo da volimo i da se brinemo o nečemu što je tako nežno i bespomoćno“, kaže dr Debora Vels.

Isto istraživanje je pokazalo da jedna petina vlasnika ljubi svoje ljubimce u njušku, a 15 odsto je ranije odlazilo s posla da bi pravilo društvo ljubimcu. Shodno tome, 85 odsto smatra da samo oni koji imaju ljubimca mogu da shvate ovako nešto; 96 odsto kaže da im je ljubimac ravnopravan član porodice; 10 odsto je sa ljubimcem bliže nego sa drugim članom porodice.

Vesti

Kako pomoći uličnim životinjama zimi?

Period od decembra do marta najteži je za životinje kojE žive na ulici. Hrane i vode je malo, a svakodnevno im prete promrzline i bolesti. Magazin Pas vas podeća kako da pomognete psima i mačkama s ulice da prežive ledene dane koji su pred nama.

Vesti utorak 12.12. 16:05 Komentara: 10
strana 1 od 165 idi na stranu