Ljubimac na B92.net

Povučena i osetljiva deca bi trebalo da odrastaju uz kućnog ljubimca

Osetljiva i vrlo povučena deca često su kreativna, više su zabrinuta za okolinu i mnogo emotivnije doživljavaju stvari oko sebe. Važno je takvu decu na vreme upoznati sa ljubimcima, jer bi u suprotnom mogli da razviju strah od životinja.

Izvor: index.hr
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Ako vidite da je dete nesigurno i preplašeno u blizini tuđih ljubimaca, pobrinite se da mu što pre objasnite i pokažete koliko velike maze ljubimci mogu da budu. Na strahovima je potrebno raditi, jer ako ih budete ignorisali, oni će se gomilati, pa će dete s godinama postajati sve povučenije i sve teže će ostvarivati društvene kontakte.

Ovo su neke od prednosti kućnog ljubimca za povučenu i plašljivu deci:

1. Prihvatanje

Stidljiva deca često imaju problema sa sklapanjem prijateljstava, zbog čega njihova preplašenost od vršnjaka bude prepoznata kao ćudljivost. Kućni ljubimac će uvek biti tu za dete, nikada ga neće osuđivati i biti zao prema njemu, pa dobar odnos sa ljubimcem može pozitivno da utiče na detetovu interakciju i sa okolinom.

2. Vernost

Ljubimci, naročito psi, poznati su po svojoj privrženosti vlasniku. Oni su puni ljubavi i verni u svim situacijama. Osetljiva deca često budu povređena ako misle da ih roditelji ili vaspitači ne tretiraju jednako kao ostalu decu, ali se sa ljubimcem nikada neće osećati zapostavljeno.

3. Druženje

Deca su često ponosna na svoje ljubimce, žele da ih nauče nove stvari, da im pričaju, ali i da se njima pohvale. Tako će ljubimci često podstaći povučeno dete na razgovor sa vršnjacima. Uz ljubimce kao temu uvek je lako započeti razgovor.

4. Strpljenje

Stidljiva i osetljiva deca često se loše nose sa frustracijama. Deca nisu poznata po strpljivosti, pa ljubimac može biti rešenje tih problema. Dete će biti svesno da ljubimca treba da nahrani, prošeta ili okupa i vrlo brzo će da se nauči strpljenju i biće spremno da svoje potrebe stavi na drugo mesto.

Vesti

Lepota, radost i humanost na Mrnjau Festu / FOTO

Mnogi svetski gradovi mogu da se pohvale ket-kafeima, ali samo Beograd ima jedinstveni festival posvećen mačkama i onima koji ih vole – Mrnjau Fest! Tradicionalni novogodišnji mačji festival slavi kreativnost, radost života i ta divna stvorenja – mačke

Vesti četvrtak 18.01. 15:18 Komentara: 6
strana 1 od 178 idi na stranu