Ljubimac na B92.net

Savetovalište o odgovornom vlasništvu

Povodom 4. oktobra, Svetskog dana životinja, naša poznata udruženja za zaštitu životinja i ugledni stručnjaci za kinologiju i felinologiju organizuju javno Savetovalište o odgovornom vlasništvu.

Izvor: B92
Podeli

Svi ljubitelji životinja su dobrodošli u Savetovalište u pet frendli kafiću „Zumbul“ u Kosovskoj 35 u Beogradu, u petak 4. oktobra, od 18 do 20 sati. Specijalni gosti Savetovališta biće Helga, Hogar, Cica, Maša i Pamuk - predivne napuštene mace kojima je potreban dom. Mace su negovane, lepo vaspitane i očekuju svoje udomitelje!

Ovo je izuzetna prilika za sve sadašnje ili buduće vlasnike kuca i maca da dobiju besplatne savete u vezi gajenja, ishrane i vaspitanja svojih ljubimaca. Ove godine naglasak je na rešavanju problema u vezi sa ponašanjem pasa. Na štandovima će biti prisutni i veterinari, koji će davati stručne savete u vezi zdravstvene zaštite kućnih ljubimaca.

Svetski dan životinja, 4. oktobar, ustanovljen je 1931. godine u Firenci na Svetskom kongresu prijatelja životinja. Njegovim obeležavanjem promoviše se zaštita životinja i briga o njihovoj dobrobiti. I ove godine mnoga udruženja u Srbiji organizovaće različite manifestacije da bi upozorile na povezanost ljudi, životinja i prirode, neophodnost sprovođenja propisa i kažnjavanja pojedinaca koji svojim ponašanjem ugrožavaju društvo u celini.

Besplatno Savetovalište je još jedna od mnogih akcija sa ciljem da se ljubitelji životinja ohrabre i odluče na udomljavanje napuštene životinje. Na taj način će se smanjiti broj napuštenih pasa i mačaka na ulicama grada.

Proteklu deceniju u Srbiji obeležilo je usvajanje modernih propisa u oblasti veterinarstva i dobrobiti životinja i unapređenje svesti građana o potrebama životinja, bilo da se radi o kućnim ljubimcima, farmskim životinjama i životinjama koje se uzgajaju zbog krzna, divljim i oglednim životinjama. Patnja životinja u velikoj meri je posledica neodgovornog odnosa ljudi prema njima, ali i nepoštovanja propisa koji ih štite.

Organizatori Savetovališta su LINK PLUS, Felinološko društvo Le PETit WCF i Kinološka akademija. Ova udruženja se zalažu za odgovorno vlasništvo pasa i mačaka, odgovorno udomljavanje napuštenih životinja, kao i za unapređenje svesti i kinološke i felinološke kulture.

Škole AportGoat i KSK Agility Bečmen bave se obukom i socijalizacijom pasa, spremanjem pasa za ispite i rešavanjem problematičnog ponašanja pasa. Instruktori poslušnosti objasniće vlasnicima pasa na koji način da objasne psu šta očekuju od njega, ali i da poštuju prirodu psa i razumeju znake koje im psi šalju.

Dr Ana Batrićević će posetiocima objasniti na koji način je u Srbiji pravno regulisana zaštita dobrobit životinja. Dr vet. med. Siniša Ivaštanin biće na raspolaganju vlasnicima pasa i mačaka za sve savete o pravilnoj nezi i ishrani pasa i mačaka.

Vesti

Katalonija: Bez životinja u cirkusu

Politički lideri u Kataloniji danas su pokrenuli inicijativu da se zabrani korišćenje životinja u cirkuskim predstavama, u severoistocnom regionu Španije u kojem je korida ukinuta pre dve godine.

Vesti utorak 29.10. 20:23 Komentara: 3

Pronađeno osakaćeno štene u Vršcu

Štene staro nekoliko dana pronađeno je sa odsečenim repom i ušima na putu za Vršački breg. Trenutno je u teškom stanju i u borbi za život, a traga se za počiniocima ovog monstruoznog nedela. Štene sa odsečenim repom i ušima pronađeno je na periferiji Vršca.

Vesti ponedeljak 28.10. 14:27 Komentara: 41

Beograd: Spomenici kućnim ljubimcima

"Šta smo drugo mogli nego da ga pristojno sahranimo i podignemo spomenik. Pa on je bio deo naše porodice”, s tugom u očima priča Tanja, kojoj je pre deset godina umrla velika ljubav iz mladosti čiji posmrtni ostaci danas počivaju na ulasku u Miljakovačku šumu, na jedinom ilegalnom groblju u Beogradu.

Vesti nedelja 27.10. 17:03 Komentara: 28
strana 1 od 15 idi na stranu