Kako i za koliko do pasoša za ljubimca?

Vreme odmora i putovanja je stiglo. Krajnje je vreme da počnete sa prikupljanjem dokumentacije kako bi vaš mezimac bez problema mogao da putuje po Evropskoj uniji.

Izvor: Zivotinje.rs

Subota, 22.06.2013.

08:50

Default images

Pasoš, viza (rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom) i veterinarski sertifikat, neophodni su za odlazak u bilo koju zemlju EU, osim u Irsku, Veliku Britaniju i Švedsku. A evo informacija gde ih možete nabaviti i koliko novca vam je potrebno, piše sajt Životinje.rs.

1. Pasoš (potvrda za pse i mačke)

Pasoš dobijate kod svog veterinara prilikom prve vakcinacije protiv besnila, koja se sprovodi već od trećeg meseca starosti. Tom prilikom vaš kućni ljubimac dobija pasoš i tetovir broj ili mikročip (zakonom obavezan vid obeležavanja i uslov za EU).

U pasošu su upisani podaci o vlasniku, podaci o životinji, tetovir broj ili broj mikročipa i datum vakcinacije protiv besnila. Prosečna cena vakcinisanja i čipovanja iznosi oko 1.200 dinara.

Zbog izdavanja veterinarskog sertifikata potrebno je da zamolite vašeg veterinara da ispuni i rubriku šest (podaci o tretmanu protiv krpelja) i rubriku sedam (podaci o tretmanima protiv pantljičara pasa). Veterinari nikako ne vole papirologiju jer im to oduzima dragoceno vreme, ali budite uporni i tražite da vam popune i rubriku devet (podaci o kliničkim pregledima), kao i rubriku deset (izdavanje potvrde za pse i mačke).

Ako je vaš ljubimac već obeležen i vakcinisan, uz konsultaciju sa veterinarom eventualno treba ponoviti vakcinaciju protiv besnila čija je cena oko 600 dinara (ponoviti vakcinu za 15 dana, ali nije obavezno).

2. Viza – rezultat laboratorijske analize titra antitela na besnilo FAVN testom

Ovaj dokument izdaje se na osnovu analize krvnog seruma vašeg ljubimca, i on stiže na kućnu adresu. Uzimanje krvi i slanje uzorka obavlja vaš veterinar, a cenovnik izgleda ovako: titar test je 4.500 dinara + priprema krvi u veterinarskoj ili humanoj laboratoriji u inaktivisan serum za slanje što iznosi od 1000 do 1500 din.

3. Veterinarski sertifikat

Sertifikat se dobija odlaskom u veterinarsku inspekciju vašeg okruga. Raspitajte se kod veterinara gde se nalazi najbliža veterinarska inspekcija. Odlazak ne zahteva dovođenje ljubimca u njihove prostorije, tako da ga bar sa te strane možete poštedeti celokupne gnjavaže. Na osnovu uvida u prikupljenu dokumentaciju veterinarski inspektor izdaje sertifikat VS - 40 / I - 7 sa kojim možete putovati.

Važno je istaći da svaka zemlja zadržava diskreciono pravo da zatraži i druge analize ili propiše karantin na granici. Sertifikat važi 4 meseca nakon potpisivanja od strane veterinarskog inspektora ili do isteka vakcinacije.

Uzorkovanje krvi za laboratorijske analize titra antitela mora biti obavljeno najranije 30 dana posle vakcinacije protiv besnila i tri meseca pre putovanja u zemlje članice Evropske Unije. Važno je reći i to da vadjenje krvi nije potrebno svaki put pred vaš odlazak u inostranstvo, analiza je validna doživotno ukoliko se pridržavate vakcinacije protiv besnila jedanput godišnje (mora se obnoviti vakcinacija do datuma koji vam stoji u pasošu).

Legalni prelazak u ciframa:

Vakcina i čipovanje – 1.200 dinara

Vakcina protiv besnila – 600 dinara

Titar test – 4.500 dinara plus 1.000 – 1.500 dinara

Veterinarski sertifikat – 3.700 dinara + 600 + 250 dinara

Takse – 4.500 dinara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: