Lažno besnilo kod životinja

Aujeckijeva (Aujeszky) bolest (Lažno besnilo) je akutna bolest domaćih životinja i glodara.

Izvor: prirodapasa.net

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

13:12

Default images

Uzrok ove bolesti je virus koji napada centralni nervni sistem ali i ostale organe, kao na primer organe respiratornog trakta. Prirodni nosioci ove bolesti su svinje koje i nakon lečenja mogu ostati latentno inficirane (osim prasića starosti ispod 2 nedelje koji umiru od encefalitisa) i čak preneti virus na potomstvo.

Aujeckijeva bolest se klinički ustanovljava kada su znaci bolesti jasno izraženi i kada se bolest javlja u tipičnoj formi. U laboratorijskoj dijagnostici prisutnost virusa se dokazuje preko kulture tkiva (citopatogeni efekat), fluorescentnom mikroskopijom ili biološkim ogledom na pacovima ili kunićima.

Radi prevencije Aujeckijeve bolesti vrši se redovna vakcinacija kojom se održava nivo imuniteta u farmama, odnosno dvorištima svinja u kojima se Aujeckijeva bolest enzootski javlja i kontrola zdravstvenog stanja životinja, stogo održavanje higijenskih uslova.

Kada se zaraza utvrdi, zaraženi objekat, odnosno dvorište zatvara se i sprovodi kontumacija pasa i mačaka, deratizacija i tekuća dezinfekcija. U ugroženim objektima i dvorištima vrši se vakcinacija svinja protiv Aujeckijeve bolesti.

Po isteku roka od 14 dana od poslednjeg uginuća, klanja ili ozdravljenja, ako su preostale svinje vakcinisane i sprovedena završna dezinfekcija, smatra se da je zaraza prestala.

Mnoge države su se upešno izborile protiv ove bolesti i to strogim kontrolama i vakcinacijama. Nažalost, Srbija nije na tom spisku država i kod nas je ova bolest i dalje prisutna u velikoj meri.

Psi i macke takođe mogu oboleti od ove smrtonosne bolesti.

Bolest se može preneti inhalaciono (udisanjem) i ingestijom (konzumiranjm sirovog mesa, iznutrica i kostiju zaraženih svinja). Bolest mogu preneti i glodari (pacovi) i to ujedom ili ingestijom.

Inkubacija (period od unosa virusa - do nastanka bolesti) je od 1do 6 dana.

Zaražen pas umire nakon 2-3 dana a nekad i za par sati. Zaražena mačka može umreti i pre nego sto se pokažu bilo kakvi simptomi bolesti.

Simptomi su lako uočljivi: apatija, depresija, odbijanje hrane, plašljivost, uznemirenost, pojačana salivacija, jak svrab, životinja je sklona samopovređivanju... Na kraju dolazi do paralize i smrti.

Lečenje ove bolesti kod pasa i mačaka ne postoji. Smrtnost je 100%.

Virus se ubija kuvanjem hrane na svim temperaturama iznad 37 stepeni celzijusa.

Da bismo izbegli rizik od oboljenja nasih ljubimaca od ove smrtonosne bolesti, obavezno je kuvanje svinjskog mesa i svinjskih iznutrica. Sirove svinjske kosti se ne smeju davati jer se i u njima može nalaziti ovaj virus. Termički obrađene kosti se takođe ne smeju davati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: