Šta bi trebalo da znate pre uzimanja mačke

Ukoliko odlučite da za ljubimca uzmete mačku, to znači da ste se dugoročno obavezali na brigu o njoj. Mačke mogu živeti i do 20 godina tako da je vrlo važno da ste spremni da se o njoj brinete sve to vreme.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

15:46

Default images

Velike promene, poput promene staništa ili vlasnika mogu biti izuzetno stresne za mačke.

1. Mačkama su potrebni ljubav i pažnja. Stvaranje veze izuzetno je bitno za dugoročan odnos sa vašom mačkom. Većina mačaka će želeti da bude blizu vas kada ste kući – potrudite se da je pomazite svaki put kada se nađete u njenoj blizini. Odvojite svakoga dana vreme da se poigrate sa njom . Svaka mačka je drugačija i zahteva drugačiji nivo pažnje. Kada su mačke u pitanju vrlo dobro ćete znati kada želi vašu pažnju, a kada ne.

2. Mačke ne moraju da izlaze napolje. Mačke u stanovima žive znatno duže od mačaka koje svoje vreme provode napolju. U spoljnom svetu vrebaju brojne opasnosti od bolesti, drugih životinja i automobila. Mačke koje žive u zatvorenom mogu imati vrlo ispunjen život sve dok im obezbeđujete vodu, hranu, ljubav i okolinu koja će je stimulisati. Budite samo sigurni da će mačka imati dovoljno prozora i svetlosti.

3. Pre nego što novog ljubimca odvedete kući budite sigurni da ste nabavili sve osnovne stvari. To uključuje kvalitetnu hranu, činije za hranu i vodu, igračke, mesto na kom će oštriti kandže i kutiju sa peskom. Bilo bi dobro da na samom početku imate i kontejner za prenos za posetu veterinaru.

4. Postarajte se da je stan bezbedan za mačku. Opasne stvari poput otrovnih biljaka, plastičnih kesa, kablova i toksičnih sredstava za čišćenje, trebalo bi staviti na mesta koja će mački biti teško dostupna.

5. Polako uvodite mačku u novo okruženje. Mačke uživaju u komforu, bezbednosti i poznavanju svog terena. Dozvolite maci da istraži svaki kutak stana. To će joj omogućiti da se oseća bezbedno. Ukoliko imate decu postarajte se da ih naučite kako da se ophode sa novim članom porodice. Upoznajte ih i sa osnovnim govorom tela ljubimca kako bi znala kada treba da ostave mačku na miru.

6. Samoodržavanje higijene izuzetno je bitno za mačke. Međutim, to ne znači da i vi povremeno ne bi trebalo da je očetkate kako bi joj krzno ostalo meko i sjajno. Redovno četkanje takođe umanjuje količinu dlaka koje će mačka ispljunuti.

7. Upoznajte macu sa kutijom sa peskom. Ona bi trebalo da bude veća i lako dostupna mački na malo privatnijem mestu. Kada jednom izaberete mesto za nju, nemojte ga menjati. Čistite kutiju barem dva puta dnevno.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: