Da li je vaš ljubimac alergičan?

Alergije na hranu su veoma čest problem kućnih ljubimaca, ali mnogi vlasnici ne znaju kakva hrana smeta njihovim četvoronožnim prijateljima.

Izvor: B92

Subota, 08.09.2012.

18:05

Default images

“Životinje su obično alergične na pojedine izvore proteina ili ugljenih hidrata. Među najčešćim alergenima su govedina, soja, jaja, mleko, jagnjetina i piletina”, kaže dr Ejmi Kraus, veterinar u Minesoti.

“Kod mačaka gotovo 80 odsto alergija izaziva govedina, mlečne prerađevine i riba. Zanimljivo je da vlasnici mačaka, na primer, obično teraju svoje ljubimce da jedu ribu, a ne znaju da je njihovi preci predatori nisu nikada jeli”.

Iako alergije na hranu nisu bezazlene, ako primetite probleme na vreme, zajedno sa veterinarom možete naći rešenje za ovaj problem.

Simptomi

hisashi_0822 / Flickr.com
Ako je vaš ljubimac alergičan na neku vrstu hrane, možete primetiti čitav niz simptoma.

“Često se javlja svrab vrata i lica, zbog čega može doći do gubljenja dlake na ovim područjima i sekundarno do infekcija kože”, kaže Kraus.

Ona tvrdi da se prave alergije, za razliku od intolerancije, obično manifestuju svrabom, dok drugi simptomi mogu biti infekcija ušiju i (kod pasa) žvakanje i lizanje sopstvenih šapa. Takođe, može doći do povraćanja i, češće, dijareje.

Lečenje

sermoa / Flickr.com
Kako bi ispitali da li je uzrok nekih simptoma alergija na hranu, veterinari obično preporučuju da se izmeni izvor određenih nutritijenata i da ljubimcu dajete hranu kakvu do tad nikad nije jeo.

Na primer, za izvor proteina preporučiće pačetinu ili zečetinu, a za ugljene hidrate ovsenu kašu ili grašak.

Proces ispitivanja može biti težak, jer vaš ljubimac tokom tri meseca ne sme jesti ništa osim onog što mu je propisao veterinar.

Ako se u tom periodu simptomi povuku, onda ljubimcu treba ponuditi njegovu staru hranu. Ukoliko on odreaguje ponovnim javljanjem simptoma, možete biti sigurni da je reč o alergiji.

Iako je moguće napraviti hipoalergijski meni i kod kuće, Kraus ističe značaj dobrog plana sa veterinarom, kako bi se osiguralo da vaš ljubimac dobija sve što mu je potrebno.

Ona takođe tvrdi da testovi krvi i kože na pojedine alergije nisu dovoljno pouzdani.

Iako postoji mogućnost da će vaš ljubimac biti čitavog života alergičan na neke namirnice, to ne znači da će to ostaviti dugoročne posledice po njega.

“Međutim, ako se ne otkrije izvor alergije, može doći do hroničnih problema sa kožom ili ušima, ili čak problema sa sistemom organa za varenje”, kaže Kraus.

Ako sumnjate da je vaš ljubimac alergičan, obavezno posetite veterinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: