Mačke vam neće preneti rak mozga

Mačka vam neće "preneti" rak mozga, zaključak je novog istraživanja koje je opovrglo jedno staro godinu dana koje je tvrdilo suprotno.

Izvor: B92

Petak, 24.08.2012.

09:01

Default images

Naime, prošle godine je otkrivena povezanost između crevnog parazita koji nastanjuje telo mačke i tumora mozga kod ljudi.

Parazit koji se pominjao u istraživanju, Toxoplasma gondii, koji izaziva bolest toksoplazmozu, nastanjuje mozak oko trećine svetske populacije i može izazvati promene u ponašanju kod ljudi i životinja. On ima komplikovan životni ciklus, a poznato je da se može razmnožavati isključivo u telu mački, a zatim prenositi u vidu mikroskopskih jaja.

Obzirom na to da je mačkama data uloga domaćina toksoplazme gondi, pokazana je zabrinutost oko toga da li mačke mogu preneti ove parazite na ljude. Parazit takođe izaziva neurozu, šizofrenije i podstiče na pokušaj samoubistva.

Sada su istraživači sa Oksford univerziteta predvođeni epidemiologom Viki Benson analizirali nacionalni registar raka u Velikoj Britaniji sa 626.454 sredovečne žene i nisu našli baš nikakvu vezu između vlasnika mačaka i raka mozga.

Najnovije istraživanje izašlo je juče u žurnali "Biology Letters".

Ovo istraživanje nije "pokidalo" vezu između ovog parazita i raka mozga već samo razuverilo da vlasnici mačaka imaju veći rizik za dobijanje raka mozga. Naučnici tvrde da je mnogo veći rizik za dobijanje toksoplazme gondi ishrana neopranim povrćem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: