Čuvajte ljubimce od toplotnog udara

Budite svesni rizika od toplotnog udara koji prete vašim kućnim ljubimcima, naročito za vreme leta, a čak i u svežijim danima treba biti vrlo oprezan.

Izvor: B92

Petak, 17.08.2012.

21:04

Default images

Vlasnici kućnih ljubimaca u danima sa blagom temperaturom obično prave jednu od najčešćih grešaka ostavljajući ih u kolima dok idu u kupovinu. Međutim jedno od istraživanja na Univerzitetu Stenford je pokazalo da čak u i danima kada nije preterano toplo, temperatura u kolima za jedan sat poraste za više od jedne trećine. Srećom većina vlasnika kućnih ljubimaca zna za tu opasnost, pa ih ne ostavlja u automobilu često i u dužem vremenskom periodu.

Međutim, toplotni udar ljubimca može pogoditi na najrazličitije načine, čak i tokom uobičajenih dnevnih aktivnosti kao što su šetnja po komšiluku ili igra u parku.

Toplotni udar se dešava kada životinjin imuni sistem ne može da se izbori sa povećenjem toplote u organizmu. Psi taj problem rešavaju tako što regulišu toplotu u organizmu pojačanim izdisajima i zato ih često možemo videti zadihane. Kada nisu sposobni da iz sebe izdahnu toplotu dešava se toplotni udar. Toplotni udar za vreme fizičke aktivnosti kod pasa obično se dešava zbog visoke dnevne temperature.

Značajnu ulogu u povećanju rizika za dobijanje toplotnog udara imaju i kombinacija temperature i vlažnosti vazduha, tako da kada su ova dva paremetra približno izjednačena, stvara se osećaj kao da je temperatura veća za nekoliko stepeni.

Kada je temperatura visoka preporučljivo je da se ljubimci ne izvode u šetnju ili na bilo kakav vid fizičke aktivnosti u sredini dana, već pre 9 sati ujutro ili posle 7 sati uveče.

Nekim životinjama se dešava da toplotni udar dožive dok plivaju, bez obzira koliko su fizički spremne ili prirodno predodređeni da se dobro snalaze u vodi, pa se tako događa da i spasilački psi podlegnu toplotnom udaru dok plivaju.

Simptomi toplotnog udara su: preterano zadihana životinja, obilno lučenje pljuvačke, staklen i providan pogled, nervoza, konfuzija, crvene i ljubičaste desni i jezik, povraćanje, gubitak lokomotornih sposobnosti i padanje.

Ukoliko vlasnik primeti ili sumnja da mu je lhubimac doživeo tolotni udar preporučuje se da pokuša da ga rashladi tako što će ga umotati u vlažan peškir, povremeno ga prskati vodom i ukoliko je moguće postaviti ga ispred ventilatora. Nakon toga treba hitno da ga odvede kod veterinara. Mnogi vlasnici prave veliku grešku pokušavajući da životinje ohlade ledom ili ledeno hladnom vodom što nije nimalo preporučljivo jer će životinja ponovo doživeti šok, ali ovoga puta u suprotnom smeru, jer će se telo ohladiti neprirodno brzo.

Da bi se sprečio toplotni udar preporučljivo je:

1. Uvek držati ljubimce u zatvorenom prostoru po izrazito toplim danima. Zapamtite, čak i na najsenovitijim mestima senka se pomera u toku dana.

2.Uvek u blizini imajte vodu i bez obzira da li vam je ljubimac napolju ili unutra postarajte se da ima uvek pristup svežoj hladnoj pijaćoj vodi. Ukoliko izlazite nemojte biti lenji, ponesite sa sobom dovoljno vode sa sobom. Možete vašeg ljubimca i pokvasiti pre nego što krenete.

3. Neka vaš ljubimac uvek bude dobro negovan i uredan. To će životinjama sa dlakama ili krznom pomoći da se sa vrućinom izbore na najbolji mogući način, zato ih i poseduju. Ukoliko su im dlaka ili krzno neuredni i umršeni, stvar mogu još više da pogoršaju jer će zadržavati toplotu.

4. Održavajte im težinu koja je zdrava, šetajte ih umerenim tempom, a ukoliko primetite da su se umorili ili im šetnja ne prija, zastanite i napravite odmor. U duže šetnje ih izvodite iskljičivo rano ujutro i uveče kada sunce nije najjače, nikako sredinom dana.

Foto: www.freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: