Šta treba znati o kanarincu kao ljubimcu?

Pored papagaja, kanarinci su najzastupljenije ptice koje se drže u kućama. Zbog velike zastupljenosti uzgajivači su napravili veliki niz različitih mutacija.

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

21:54

Default images

Naši kanarinci su potomci ptica iz divljine koje i dan danas lete slobodno. Jedan od glavnih razloga držanja kanarinaca je njihova prelepa pesma. Mnogi plemići na dvorovima su imali kanarince kao ljubimce baš zbog njihove pesme. Pošto potomci naših ljubimaca nisu bili atraktivnog izgleda, nizom ukrštanja je dobijen njihov sadašnji izgled.

Kanarinci se prilikom držanja biraju po lepoj pjesmi, prelepim bojama ili zanimljivom izgledu. Mužjaci pevaju lepše nego ženke, a pesma obično prestaje u vreme mitarenja. Poreklo kanarinaca je sa Kanarskih ostrva.

Smeštaj

Kanarincima je potrebno obezbediti što veći životni prostor. Minimalne dimenzije kaveza bi trebalo da budui 40x60cm. U kavez je potrebno postaviti hranilicu, pojilicu i prečke, a mogu se staviti i grančice različite debljine, kako bi ptica jačala prste, kao i ljuljaška i ogledalce sa zvončićem. Kavez se ne sme držati na suncu, promaji, u blizini klima uređaja, kao ni u kuhinjama gde je veliko isparavanje. Kanarinci vole da se kupaju, pa im je tri do četiri puta nedeljno potrebno ponuditi kupatilo za ptice sa mlakom vodom. Uveče je potrebno prekriti kavez kako bi kanarinac imao svoj mir. Kanarinci su jako društvene ptice i vole život u paru.

Ishrana

U ishrani kanarinaca trebalo bi da bude belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i mineralnih materija, koje su jako važne za zdravlje ptica. Naravno, potrebna je sveža voda. Kao baza ishrane preporučuju se sedeće mešavine semenki: seme uljane repice 40 odsto, svetlo seme 20 odsto, ljušteni ovas 5 odsto, muhar 10 odsto, proso 15 odsto, seme konoplje 10 odsto. Uz ovo, najmanje dva do tri puta nedeljno kanarincima bi trebalo davati sveže voće i povrće. U slučajevima pada plodnosti, pada imuniteta, kao i prilikom mitarenja kanarincima možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate. Od voća kanarincu se može ponuditi kriška jabuke, a od povrća zelena salata, kupus, šargarepa i spanać. Voće i povrće trebalo bi dobro oprati i osušiti. Pticama je isto tako korisno ponuditi sipinu kost i mineralni kamen.

Održavanje higijene kaveza

Za pranje kaveza ne sme se koristiti deterdžent, nego vruća voda ili sredstvo namenjeno za dezinfekciju kaveza. Na dno kaveza najbolje je staviti svež pesak koji upija nečistoće ili postaviti papir. Svakodnevno bi sa dna kaveza trebalo uklanjati hrpice izmeta, ostatke voća i povrća. Pesak ili papir se menjaju po potrebi. Hranilice i pojilice je potrebno svaki dan oprati vrućom vodom i u njih staviti svežu hranu i vodu. Ptice se hrane ujutro i uveče. Kada je vruće, vodu treba menjati dva do tri puta dnevno. Svake nedelje potrebno je posudu sa peskom oprati vrućom vodom i osušiti. To isto trebalo bi uraditi i sa igračkama i ostalom opremom u kavezu. Jednom mesečno preporučljivo je oprati i metalni deo kaveza vrućom vodom i osušiti.

Određivanje pola i razmnožavanje

Najbolje vreme za parenje kanarinaca je od novembra do početka leta. U tom periodu bi trebalo odabrati roditelje i obezbediti određene uslove koji su neophodni za parenje i uspešno izvođenje mladih.

Roditelji za parenje treba da su zdravi, ne premladi i ne prestari (8 meseci do 5 - 6 god.), kao i pravilno operjali. Dve nedelje pred parenje daje im se jača hrana bogata belančevinama i vitaminima (uz mešavinu semenki potrebno je davati kuvano jaje ili neki od vitaminsko-aminokiselinskih preparata, a posebno se u smesi može povećati procenat semena konoplje). Kavez koji je odabran za izvođenje mladih treba očistiti, dezinfikovati i postaviti gnezdo, presvučeno mekanim materijalom (vuna).

Na pod kaveza treba staviti krpice, kako bi ženka sama napravila gnezdo. Posle parenja, obično pet do šest dana, ženka snese tri do pet jaja, a zatim leži na jajima oko 13 dana. Mužjak može ostati, a može se i ukloniti iz kaveza posle parenja.

Kada se izlegu mladi, sprema im se posebna hrana koja se sastoji od samlevenog kuvanog jajeta, keksa i griza, uz dodatak strugane šargarepe, a ženki se na tu mešavinu dodaje sveže voće i povrće. Krajem prve nedelje mladi počinju da dobijaju perje, a posle 10 - 13 dana progledaju. Nakon 23 - 25 dana mladi se sami hrane i mogu da se odvoje od roditelja. Ista ishrana im se zadržava do 60 dana.

Najbolji način za raspoznavanje mužjaka od ženke je njegova pesma, kao i ponašanje za vreme pevanja. Mužjak napne gušu, kljun skoro sasvim zatvori, a perje na potiljku ponekad nakostreši. To je važno znati zato što i neke starije kanarinke pevaju lepo kao i mužjaci, ali im se guša ne nadima i one ne izvode prave muzičke fraze. Osim toga, mužjak je i nešto veći, živahniji i bodriji od ženke, glava mu je veća, a noge duže. Grudni koš mu je takođe duži, a trbuh kraći. Po pravilu, na granici između grudnog dela i trbuha, odnosno na stražnjem delu grudne kosti, kod mužjaka je trbuh vitkiji i uvučeniji u odnosu na ženku.

Zdravlje

Ptica je dobrog zdravlja ako ima sjajno, čisto i uz telo priljubljeno perje, bistre oči, čist kljun i noge crvenkaste boje. Rožnata krljušt koja pokriva noge treba da je takođe čvrsto spojena, čista i sjajna. Zdrav kanarinac izgleda gordo i bodro, naročito mužjak koji gotovo stalno peva jasnim i zvonkim glasom.

Dobar pokazatelj zdravlja ptice je i izmet; kod zdravog kanarinca on ima oblik sitnih, cilindričnih štapića, sa belim pegama na krajevima. Ukoliko je izmet mek ili vodnjikav, to je siguran znak da nešto nije u redu sa zdravljem ptice.

Izvor: svijetljubimaca.ba

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: