Mačke je najbolje gajiti u paru

Mačka je idealni urbani kućni ljubimac zato što može dugo da ostane sama kod kuće. Ipak, najbolji savet je nabaviti dve mace koje će jedna drugoj praviti društvo, jer stara nemačka izreka glasi – „mačka se gaji u paru“.

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

20:00

Mačke je najbolje gajiti u paru

Mnogi ljubitelji životinja se prilikom izbora kućnog ljubimca rukovode najpre razmišljanjem o tome koliko vremena tokom dana mogu da mu posvete. Oni koji (kao i većina zaposlenih) rade između osam i deset sati dnevno (neretko i duže) pre se odluče da u svoj dom dovedu mačku jer je samostalnija od psa. Nije je potrebno izvoditi napolje, poznate su i kao velike spavalice, a sasvim lepo umeju da se zabave i same, piše Pet Magazine.

Zanimalo nas je, međutim, da li je ovakvo razmišljanje ispravno, odnosno – da li su mačke zaista toliko samostalne kao što se misli. I dobili smo potvrdu – mace su ultimativni ljubimci u urbanim i užurbanim gradskim sredinama i idealan izbor za zaposlene vlasnike.

Jedna ili dve mačke

Nije retkost da se budućim vlasnicima savetuje da ne udome (ili kupe) jednu već dve mačke. Mnogima je to „preveliki zalogaj“ jer im se čini da je briga o dve životinje i – dvaput zahtevnija. Međutim, da li je baš tako?

– U početku, kad vlasnik udomi ili kupi mače, neće biti nikakvih problema zbog toga što je mezimac nekoliko sati tokom dana sam. Ali vremenom može doći do ispoljavanja neuroza kojima su mačke sklone jednako kao i ljudi. Otuđenje i život u velikim gradovima donose neurozu kako ljudima tako i životinjama. Jedna mačka će u početku divno funkcionisati u domu, i čovek će joj se posvetiti. Međutim, kako bude rasla, bivala sve duže sama i ne toliko u centru pažnje (sve što je novo bude veoma zanimljivo) – tu dolazi do problema i mačka može ispoljiti probleme u ponašanju. Na početku možete uzeti jednu mačku, ali savet je da ubrzo uzmete i drugu. Ali najbolje je – dve odjednom – savetuje Svetlana Lalović iz Felinološkog društva LePETit i prvi međunarodni mačji sudija iz naše zemlje.

Zaista su samostalne

Prema rečima naše sagovornice, to da su mačke samostalne jedan je od retkih istinitih uvreženih stavova o mačkama, ali dužni smo da naglasimo da to nikako ne bi trebalo da zloupotrebimo.

– Mačka je idealni urbani kućni ljubimac zato što može dugo da ostane sama kod kuće. Ali, ako je godinama predugo ostavljamo samu, onda se neretko razvije letargija, mačke postanu lenje i u krajnjem – debele. Koliko smo sati tokom dana odsutni od kuće? Minimum deset sati dnevno kad uračunamo i prevoz do i sa posla. Mačka to može da podnese, jer spava oko 16 sati dnevno, i uglavnom će spavati kad vlasnik nije tu. Ali, budno doba traži kontakt sa živim bićem. Ako imaš dve mačke – igraće se, spavati, igraće se, spavati… i tako u krug. A opet će se razdragano igrati i s vlasnikom kad se vrati s posla, i uveče će srećne s vlasnikom leći da spavaju. Maca koja previše bude sama prespava ceo dan i onda vas uveče dočeka žurka, jer šta će drugo noću raditi ako prespava dan – objašnjava Svetlana.

Ishrana

Samostalnost se, prema njenim rečima, odnosi i na to da vlasnici mačaka nisu u obavezi da trče kući i tri puta dnevno ljubimca izvode u šetnju ili da obave nuždu.

– Mačka to radi sama u kući. Interesantno je i to da same brinu o svojoj higijeni, pa je vlasnik i tih stvari oslobođen. Ako je čovek još i zagovornik free feeding-a (slobodno hranjenje – kad je činija s hranom uvek puna), a ja lično jesam, onda osim ljubavi i igre vlasnik nema nijednu drugu „obavezu“. Postoje inače dve škole mišljenja kad je o hranjenju reč – free feeding i hranjenje nekoliko puta dnevno. Nijedno mišljenje nema egzaktni dokaz da je bolje, već svako od zagovornika kao argument ima samo svoje iskustvo. Free feeding sistem dopušta mačkama da same kontrolišu hranu, i tako poštujemo njihovu latentnu predatorsku ličnost. Ako ih tako odmalena naviknemo, one će pet ili šest puta dnevno ići do posude i vrlo malo jesti. Mačji plen u prirodi je maleni poljski miš, sitna lovina. I njima je potrebno tih pet do šest mišića da zadovolje dnevnu potrebu za hranom. Mnogi ne znaju, ali mačke imaju veliku količinu jake želudačne kiseline zato što su isključivi karnivori (mesožderi). Ako mačku hranimo tek dva ili tri puta dnevno, uvek će biti gladna i halapljiva, i stalno će razmišljati o hrani. Kad jede više puta dnevno, ona sama dozira koliko joj je hrane dovoljno. Nekoliko granula i idu dalje, „ulovile“ su nešto i zadovoljne su. Tako ostaju i vitke, čak i u starosti. Ne moramo ni da gledamo na sat da li ćemo se vratiti na vreme kući, ali to naravno ne znači da mačka nije društvena i da joj ne treba njen čovek.

Iskustva sa Zapada

U Švedskoj i Nemačkoj udruženja i organizacije koje se bave udomljavanjem životinja imaju pravilo da isključivo udomljavaju dve ili više mačaka u isti dom.

– „Mačka se gaji u paru“ – glasi nemačka izreka. I logično je potpuno, jer se sve na svetu gaji u paru. Svakome je potreban drug svoje vrste. Kad su zajedno, mačke su manje neurotične i jedna drugoj koriguju ponašanje. Ako jedna maca ne voli mnogo da se mazi, kad se nabavi druga maznija maca, izazvaće i ovu stariju i nedruštveniju da promeni ponašanje. Nemali broj puta se to desilo. A tek kad se vlasnik vrati kući posle posla – ugledaće dva zadovoljna stvora koja će mu zadovoljno presti u krilu i tražiti telesni kontakt. Mnogi se vlasnici žale – Jao neće da me pogleda, mazi se samo kad ona hoće, neće da mi sedi u krilu… To znači da je mačka usamljena i ovakvim ponašanjem nam to stavlja do znanja. Mačke vole da budu prisutne, da se maze i budu nam blizu. Ponekad se neke mace plaše, pa su nepoverljive prema gostima, i koliko god da su vezane za vlasnika, šmugnu kad nam neko dođe u dom. Ali to je ta urođena ili u nekim slučajevima prenaglašena opreznost. Mačke su mali predatori – opasnost vreba sa svih strana, pa im „radi taj nervić“ da s bezbedne udaljenosti osmatraju okolinu – objašnjava Lalovićeva.

Finansije

Nije retkost ni da prilikom razmišljanja o ljubimcu, naročito ako se razmatra dovođenje dve životinje u dom, mnogi pokolebaju i zbog finansija. Nažalost, veliki broj ljubitelja životinja u našoj zemlji jedva spaja kraj s krajem, pa od ljubimca odustanu jer strahuju da neće imati novca za kvalitetnu i potrebnu brigu o njima. Da li je to razlog da se pokolebamo?

– Mačke malo jedu, to je zaista količinski smešno. Moje četiri mačke jedu kao jedan pas srednje veličine. Prosečna mačka ima od četiri do pet kilograma i zaista malo jede. Kad su u društvu, dešava se često da će jesti i manje nego kad su same. Isto kao ljudi, i mačke znaju da jedu iz dosade ako su same. Kad imaju društvo i zanimaciju, a mačke jesu radoznala i aktivna bića, onda će manje i jesti.

Kad ostanu same

Kad odlazite na posao ili na kraći poslovni put, naša sagovornica ističe da je mnogo važnije šta bi trebalo da sklonite od mačaka, a ne šta bi trebalo da im ostavite.

– Vlasnik sigurno neće zaboraviti da ostavi hranu i vodu, ali dešava se da previde da igračke „pecaljke“ ili one na elastičnom kanapu ostave dostupne mačjim šapama. To nikako nemojte činiti, jer u igri mačke mogu da se zadave kanapom. „Pecaljke“ služe za interakciju mačke i vlasnika, kao i dugački kanapi u koje mogu da se zapetljaju ako se igraju same i bez nadzora. Nikada ni prozor ne ostavljajte otvoren na kant, jer se dešavalo mnogo puta da se mace obogalje kad se zaglave. Od igračaka im je dovoljna visoka grebalica, polica ili udobno mesto na visini da osmatraju sa sigurne tačke svoj prostor. Kao i jedna do dve omiljene, malene igračake. Mace najviše vole da se igraju sa čovekom, i dok ste odsutni, vreme će provesti u spavanju – objašnjava naša sagovornica.
Predrasude

Prilikom odabira rasne mačke mnogi se oslanjaju na internet na kome se neretko mogu pronaći potpuno netačne informacije. Najčešće zablude u vezi su s linjanjem kod mačaka.

– Znate, sve što poraste ima tendenciju da ispadne. Jedna komšinica nam je rekla da je uzela rusku plavu mačku zato što se ne linja, a u stvari se te mačke prilično linjaju. Čovek mora dobro da porazmisli šta tačno želi i koliko može da istrpi pre nego što izabere ljubimca. I da se dobro raspita o rasama, ali ne na internetu, već od znalaca ili kod odgajivača – napominje Lalovićeva.

Trudnice i mačke

Mnoge mace ostanu bez doma jer članovi porodice, a neretko i lekari i pedijatri trudnice nateraju da napuste ili poklone svoju mačku. Mnoge odustanu i od udomljavanja jer strahuju za svoje i zdravlje svog deteta. Koliko je strah od toksoplazmoze opravdan?

– Nikako da osvestimo te mitove i raščlanimo bapske priče i predrasude od istine. Mačka koja živi u stanu i ne izlazi, ne jede ubranu travu i nema kontakt sa zemljom, već jede industrijsku hranu ili termički obrađeno meso, ide u posip koji nije zemlja ili pesak na ulici već kupljen posip, i redovno se čisti i vakciniše – nema nikakve šanse da bude bolesna od toksoplazmoze. Parazit koji izaziva toksoplazmozu živi u zemlji, a jajašca oživljavaju kroz mačku i njen izmet. Toksoplazmozi u izmetu treba 72 sata da oživi, a svi vlasnici mačaka posip čiste odmah nakon defekacije mačke. Mačke koje izlaze napolje mogu biti rizične, ali joj onda samo treba ograničiti kretanje ili zamoliti nekog drugog ukućanina da čisti posip. Ili da trudnica stavi rukavice. Naravno, trebalo bi i redovno prati ruke nakon čišćenja, što mislim da se podrazumeva. Kod nas je veoma redak slučaj toksoplazmoze kod trudnica, a kad se i dogodi, najčešće je reč o budućim majkama koje nemaju ni psa ni mačku već su u bašti sadile ili presađivale cveće. To znači da trudnice ne bi trebalo da budu u kontaktu sa zemljom, jedu neopranu salatu, voće i povrće koje se kupi sa zemlje, kao i meso koje se dobro termički ne obradi – objašnjava Svetlana Lalović.

Odgajivačnice

Nikad nije zgoreg ponoviti da uvek tragamo za odgovornim odgajivačima, najbolje po preporuci ili savetu stručnjaka koji će nas uputiti na pravu adresu.

– Ako birate rasnu mačku, odaberite male, predane i stručne odgajivačnice, nikako one koje štancuju mačke (uvek imaju mačiće) i prodaju ih za sitne novce. Ako vam neko ponudi mačku bez papira, tu sigurno postoji neki problem, nešto se krije. Najverovatnije da je mačka rasnolika i da nije rasna, ili je pak reč o parenju u incestu čime neretko može da se ugrozi zdravlje potomaka. Mace iz odgovornih odgajivačnica su naviknute na kontakt s ljudima, mažene su i pažene i, veoma važno – mačići ne napuštaju leglo suviše mladi. Mačka mora da se formira u čoporu, pored mame koja je veoma strog i oštar roditelj. Mama mačka zna da „ćušne“ mače kad pređe granicu i mora da je poštuje. Takva će mačka kasnije biti i prema svom ljudskom roditelju.

Rase idealne za dom

Najbolji savet budućim vlasnicima je da mačja građa najčešće diktira temperament. Ipak, svaka mačka je individuum za sebe, bez obzira na karakteristike rase. Temperament, razume se, zavisi i od socijalizacije. Sve mačke mogu da se drže u stanu, međutim, bitno je da čovek zna šta hoće:
  • Ako nemate vremena da se posvetite četkanju/češljanju, onda za vas nisu dugodlake ili poludugodlake mace
  • Ako imate zahtevno zanimanje i dugo ste van doma, za vas nisu sfinks i korniš reks jer oni vape za ljudskim društvom i dodirom
  • Vižljaste i mišićave mace poput bengalskih, ruskih plavih, abisinskih, norveških šumskih i sijamskih su za veću porodicu jer neko uvek mora da ih istrči, da podeli igru s njima
  • Mace s kratkim nožicama koje nisu skakači, mirnijeg su temperamenta, lenjivije. To su persijanke, kod nas veoma popularne britanske mačke, i sibirske


Predrasude prema mačkama

Mnogi se povedu za onim uvreženim stereotipima da ako je mačka samostalna, to znači da joj čovek ne treba i da nam nisu privržene. Nažalost, u našoj zemlji mnogi na mačke ne gledaju blagonaklono.

– Ljudi u Srbiji generalno nisu naklonjeni mačkama. Autoritarna smo nacija, mislim da je zbog toga. Shodno takvoj crti ličnosti biramo i životinje koje su poslušne. Pas sluša, a s mačkom imaš problem jer te ne sluša. Poslušnost je vrlo bitna i poželjna osobina za naše ljude, čak i kad je reč o životinjama. Uvek volim da citiram Dezmonda Morisa koji kaže: „Nijedna mačka nikad nije radila za vojsku ili policiju.“ Mačke su oduvek bile i biće pratioci naučnika, umetnika i ljudi slobodnog duha – smatra Svetlana Lalović.

Da li znate… da je sibirska mačka jedina dokazano hipoalergijska jer gusta poddlaka sprečava da alergeni dospeju u vazduh, a da je sfinks jedna od najprivrženijih mačaka jer zavisi od našeg tela i topline, pa će stalno biti u naručju ili na krilu

Antistres

Mačke imaju najbolji antistres mehanizam, a to je – spavanje. Posle dremke se „resetuju“ i zato bi trebalo da nam budu učitelji kako da se branimo od stresa i pravilno živimo. Međutim, ako u snu provodi više vremena nego inače, to je jasan znak da joj nešto nije po volji ili da ima neki zdravstveni ili psihološki problem.

30% duže žive sterilisane od nesterilisanih maca

Novopečeni vlasnici

Za prvog ljubimca ne birajte mace po izgledu već po karakteru koji će biti usaglašen s vašim navikama i karakterom, bilo da je reč o rasnoj ili udomljenoj domaćoj mački. Mezimca obavezno sterilišite/kastrirajte, jer time čuvate njegovo psihičko i fizičko zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: