Mačji kašalj i nije baš tako bezopasan

Parazit Capillaria aerophila primarno je parazit respiratornog trakta, teško se postavlja dijagnoza, a simptomi često "varaju". Počinje bezazlenim kijajnjem, potom se pretvara u kašalj, a može dovesti i do uginuća ljubimca. Iako je veoma rasprostranjena, o ovoj bolesti se i danas vrlo malo zna.

Izvor: petmagazine.rs

Sreda, 03.01.2018.

08:35

Mačji kašalj i nije baš tako bezopasan
Thinkstock

Mačke koje žive u stanu, ali ipak izlaze u spoljnu sredinu, u kuću se mogu vratiti ne samo prljavih šapica već i s različitim parazitima. Spisak bolesti kojima se vaša ljubimica može zaraziti gotovo da nema kraja, ali doktori veterinarske medicine posebno su zabrinuti zbog respiratornih kapilarioza. Oni upozoravaju da je ovo oboljenje veoma rasprostranjeno, poprima sve ozbiljnije znake epidemije, ali uprkos svojoj raširenosti, o njemu se i danas nedovoljno zna. Posebno zabrinjava činjenica da respiratorne kapilarioze mogu prouzrokovati niz komplikacija, a čak mogu dovesti i do uginuća vašeg ljubimca, piše Pet magazine.

Uprkos tome što nema evidencije koliko je ukupno mačaka zaraženo s Capillaria aerophila, procenjuje se da je u našoj zemlji zaraženo oko 8,3 odsto mačaka koje, iako žive u kućnim uslovima, imaju pristup i spoljnoj sredini.

Parazit Capillaria aerophila primarno je parazit respiratornog trakta lisica, utvrđen je i kod pasa i kod mačaka, a lako može da pređe i na čoveka te je stoga posebno opasan. Dodatno komplikuje činjenica da postavljanje dijagnoze nije sasvim jednostavno, pa često veterinari promaše pravog uzročnika tegoba, a sasmim tim su i terapije neodgovarajuće. Simptomi mogu da „zavedu” i one najiskusnije poznavaoce medicine jer su širokog spektra i slični mnogim infekcijama, pa veterinari moraju da budu posebno oprezni i temeljni pri postavljanju dijagnoze.

Kijanje i kašljanje

Klinička slika se manifestuje u vidu vrlo teškog respiratornog oboljenja koje je praćeno pojačanim šumom, kijanjem, hroptanjem i hroničnim suvim kašljem. Ona, međutim, nije dovoljno specifična i može da posluži samo za postavljanje sumnje na ovo oboljenje. Simptomi kao što su malaksalost, kašalj, kijanje, iscedak iz nosa i „hvatanje vazduha“ trebalo bi da upute veterinara ili lekara da uzme u obzir i pulmonalnu kapilariozu, pošto navedeni klinički simptomi mogu da odgovaraju različitim oboljenjima kao što su: infektivne bolesti, polipi, alergijski bronhitis, prisustvo stranih tela i tumora. Postoji veoma malo podataka i o samom lečenju respiratorne kapilarioze, jer su uglavnom opisani samo pojedinačni slučajevi.

Klinički znaci nisu uvek jasno uočljivi i variraju od minimalnih respiratornih poremećaja do očiglednih poremećaja u kliničkoj slici, poput kataralnog nosnog iscetka i suvog kašlja. Tokom noći, kašalj postaje piskav i dubok. Postepeno se razvija hronični bronhitis, a ukoliko dođe do naseljavanja bakterija i razvoja sekundarne bakterijske infekcije, kašalj postaje vlažan i produktivan. U teškim slučajevima životinje dišu otvorenih usta i klinički je prisutna izražena dispnoja. U slučaju teške bronhopneumonije s respiratornom insuficijencijom, dolazi do poremećaja u radu srca, njegovog ubrzanja rada i dodatnog povećanja pritiska u plućima, što vodi u sekundarnu hipertenziju. Mlade ili iscrpljene životinje koje dospeju u ovo stanje mogu i uginuti. Capillaria aerophila može izazvati oboljenje i kod ljudi, a klinički znaci mogu biti groznica, bronhitis, dispnoja i kašalj praćen krvavim ispljuvkom.
Thinkstock
Kišna glista

Razvojni ciklus parazita se nastavlja kad pravi domaćin pojede kišnu glistu s embrioniranim jajetom ili jaje s infektivnom larvom. Infektivne larve oslobođene iz jaja probijaju mukozu gastrointestinalnog trakta, limfotokom se prenose do pluća i tamo dostižu polnu zrelost u toku 1-2 meseca od infekcije. Pojedini autori smatraju da nakon ingestije larve oslobođene iz jaja probijaju zid creva i putem krvi se prenose do pluća, gde se zadržavaju, presvlače i dostižu polnu zrelost za tri do šest nedelja od infekcije, dok drugi autori tvrde da jaja Capillaria aerophila dostižu infektivni stadijum najkasnije za 50 dana. Odrasli oblici Capillaria aerophila žive na površini bronhiola, bronhija i traheje, potpuno ili delimično fiksirani za mukozu, pri čemu oštećuju epitel i plućni parenhim. Parazit se takođe može pronaći i u mukozi nazalnih šupljina, kao i nazalnih i frontalnih sinusa. Uzročnik izaziva inflamatorne procese pri čemu se razvijaju rinitis, traheitis, bronchitis… koji u većini slučajeva prelaze u hronični oblik. Povećava se količina sluzi u bronhijama i na plućima se pojavljuju emfizematozna polja. U slučajevima infekcija visokog intenziteta može se razviti hronična bronhopneumonija, a može doći i do poremećaja u funkciji respiratornih organa.

Prevencija

Pošto kapilarioza predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi, u borbi protiv ove parazitoze od izuzetnog značaja su preventivne mere. Najvažnije je da se vodi računa o higijeni posude s posipom, da se prilikom čišćenja nose rukavice, a neophodno je pranje ruku.

Jaja opstaju u svim uslovima

Capillaria aerophila poseduje veoma otporna jaja koja opstaju čak i u vrlo nepovoljnim uslovima, zbog čega predstavlja dugotrajne izvore infekcije za domaćine. Nema sasvim preciznih podataka o tome koliko dugo mogu opstati jaja u tlu pri uticaju različitih temperatura, ali je ustanovljeno da nakon eliminacije u spoljašnju sredinu počinju da embrioniraju posle 35 dana. Pokretne larve u jajima se uočavaju nakon dva meseca pri temperaturi od 20° C i relativnoj vlažnosti vazduha od 80 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: