Zanimljive činjenice o pingvinima koje niste znali

Pingvini su posebna stvorenja i ovo su neke od zadivljujućih informacija koje o njima treba da znate.

Izvor: index.hr

Nedelja, 03.12.2017.

14:05

Zanimljive činjenice o pingvinima koje niste znali
Foto: Thinkstock

Carski pingvini mogu da narastu i do 130 cm, dok su patuljasti visoki maksimalno 33 cm, a galapagoški 49 cm. Osim što su visoki, carski pingvini mogu da ostanu pod morem oko 20 minuta. Iako imaju perje, oni spadaju u grupu od 40 ptica koje ne mogu da lete, ali su zato odlični plivači.

Mogu da popiju mnogo morske vode jer imaju posebnu žlezdu koja filtrira so iz krvotoka. Iako ljudi misli da pingvini žive na Severnom polu, oni zapravo većinom žive na južnoj hemisferi. Carski pingvin živi na Antarktiku gde temperature mogu biti i do -40, a vetar može dosegnuti brzinu do 144 km/h.

Crna leđa pomažu pingvinima da se stope s okolinom (morem, kopnom, stijenama…) i tako izbegnu predatore koji ih vrebaju s visine.

Bela boja na stomaku im pomaže da izbegnu predatore koji ih vrebaju iz dubina (kada su u vodi). Ponekad muški pingvin čuva porodicu i sedi na jajima dok ženka ide u lov koji zna da traje i nedeljama. Pingvini su vrlo društvene ptice i rade sve u grupama, plivaju i hrane se zajedno.

Neke kolonije mogu da zadrže i do 20 miliona pingvina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: