Vrsta ribica koju ćete poželeti u svom akvarijumu

Gupi su male ribice koje najčešće krase kućne akvarijume. Spadaju u grupu slatkovodnih ribica, što znači da se i lako razmnožavaju.

Izvor: index.hr

Nedelja, 05.11.2017.

13:25

Vrsta ribica koju ćete poželeti u svom akvarijumu
Foto: Thinkstock

Vrlo su miroljubive, dobro se slažu s ostalim “stanovnicima” akvarijuma i dobro podnose razne uslove. Ova mala ribica je poreklom iz Srednje i Južne Amerike, ali je ima skoro na svim kontinentima.

Vrlo je korisna u prirodi jer pomaže kontrolisanju komaraca, a time i zaštiti od malarije. Ipak, s obzirom na to da se brzo razmnožava, postala je u prirodi i pretnja autohtonim vodenim stanovnicima. Gupi se vrlo lako mogu prepoznati, ženke su veće od mužjaka i obično jednobojne, dok mužjaci imaju obojeno repno perje.

Mužjaci znaju da budu agresivni jedni prema drugima, a često i naporni za ženke kojima se stalno udvaraju. Iz tog razloga je preporučeno držati jednog mužjaka na četiri ženke. Ženke nose jaja u stomaku dok se mladi ne izlegnu. Mladunčad gupija rađa se u obliku sićušne loptice koja se otvara prilikom dodira s dnom, a zatim brzo jure prema površini kako bi svoj riblji mehur napunili vazduhom.

Odrasli gupiji kloni su kanibalizmu, pa je vrlo verovatno da će većina mladunčadi biti pojedena. Kako biste to maksimalno sprečili, preporuka je ženku odvojiti od mladih. Odrasla ženka prilikom jednog porođaja može dati 20-60 mladih.

Gupijima najbolje odgovara voda temperature između 18 i 27 stepeni Celzijusovih, srednje tvrda do tvrda, s pH vrednošću između 7 i 8. Hrane se suvom kupovnom hranom u obliku listića i granula, a povremeno je preporučljivo ponuditi im i živu hranu.

Mlade ribice je u početku preporučljivo hraniti živom hranom ili smrvljenom suvom hranom kako bi brže rasle. Ove male ribice su idealne za ljubitelje početnike akvaristike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: