Broj džinovskih pandi raste, staništa sve manje

Iako postoje naznake da broj džinovskih pandi raste, teritorija pogodnih staništa se smanjila a šume u kojima pande žive su u gorem stanju nego 1988, kada su te životinje dospele na listu ugroženih vrsta, navode naučnici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

21:12

Broj džinovskih pandi raste, staništa sve manje
GettyImages

Džinovske pande su prošle godine prešle iz kategorije "ugroženih" u kategoriju "ranjivih", što je bila vest koja je napunila naslovne strane, ali je gubitak staništa najozbiljnija pretnja za vrstu koja je simbol napora da se spreči globalno izumiranje, piše Bi-Bi-Si.

Odluka o promeni statusa je doneta na osnovu povećanja broja pandi u divljini, ali budući da ih je samo oko 1.800 ustanovljavanje novih rezervata i proširenje već postojećih može biti ključno za njihov opstanak.

"Važno je da pratimo staništa pandi, ali je isto tako važno da pokušamo da povežemo razdvojena staniša građenjem takozvanih bioloških koridora", rekao je profesor Stjuart Pim, jedan od naučnika u timu. To pored ostalog obuhvata omogućavanje pandama da se kreću iz jednog u drugo stanište ispod ili iznad puteva.

Džinovske pande su nekada bile raširene širom južne i istočne Kine, dok sada borave u šest planinskih lanaca u provincijama Sičuan, Šansi i Gansu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: