"Hoću kucu, macu, hrčka i papagaja"

Vaš mališan želi kucu ili macu, a vi se pitate da li je to samo prolazni hir deteta ili njegova istinska želja. Kako god bilo, pre nego što kućni ljubimac stigne u vaš dom, razmislite o navikama i obavezama cele porodice, kao i o prirodnim potrebama željene životinje.

Izvor: B92

Petak, 08.09.2017.

08:45

Foto: Thinkstock

Ako se odlučite za mačku ili psa, sačekajte da vaš mališan napuni bar tri godine, jer mlađa deca često plaše ljubimca svojom cikom, vuku ga za rep ili uši, ne umeju da ga maze ili nose na pravilan način.

"Izbor ljubimca mora da bude zajednička, porodična odluka, koja naravno najviše zavisi od detetovih želja i vaših mogućnosti. Ipak, pre nego što udovoljite vašem mališanu, trebalo bi da imate na umu da dete tek oko devete godine, iako je to individualno, može da preuzme deo obaveza i ozbiljnije shvati brigu o kućnom ljubimcu", objašnjava psiholog Vesna Bajković.
Foto: Thinkstock
I, naravno, ne očekujte da će dete čim dobije ljubimca umeti u potpunosti da se stara o njemu.

"U početku će više vremena biti okrenuto igri, dok se vremenom, uz pomoć roditelja, ne napravi ravnoteža između igre i obaveza, jer ljubimac nije igračka", zaključuje Bajkovićeva.

Isto to kaže i Nenad Milojković, doktor veterine:

"Briga o ljubimcu je, pre svega, roditeljska obaveza. Iako se kroz odnos i brigu o ljubimcu mališani uče odgovornosti, glavni teret ipak leži na starijim članovima porodice, a to može potrajati i više godina, pa i decenija, ukoliko je u pitanju pas ili mačka. Dete ćete verovatno morati da podsećate da nahrani ribice, da zajedno prošetate psa ili promenite vodu maci ili papagaju, ali sve to nije velika cena za detetovo uživanje s njim."

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: