Uginula Greni, najstarija orka na svetu

Najstarija ženka kita ubice na svetu, poznata kao Greni (baka), poslednji put je viđena u oktobru 2016. godine. Od tada joj se gubi svaki trag, a naučnici smatraju da je uginula.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 05.01.2017.

11:49

Uginula Greni, najstarija orka na svetu
Foto: Leigh Calvez/Wikipedia

Tužnu vest objavio je Centar za istraživanje kitova ("The Center for​ Whale Research") koji se 40 godina bavi proučavanjem kitova u severozapadnom delu Pacifika, kod obala Severne Amerike. Istraživači su je pratili pod zvaničnim nazivom J2, a prema procenama, Greni je imala više od 100 godina.

Istraživač Ken Balkomb, koji je 1976. godine prvi put video i fotografisao Greni, napisao je da je poslednji put viđena 12. oktobra 2016. godine.

Nastojeći da otkrije evolutivnu misteriju, BBC je nedavno napravio dokumentarac o kitovima ubicama. Evolucija je tako uredila stvari da kitovi ubice u tridesetim i četrdesetim godinama prestaju da se pare i ulaze u menopauzu. Naučnici su otkrili da su orke evoluirale na taj način kako bi ženke mogle da pomognu vrsti tako što će štititi mladunce i brinuti se o njima.

Naučnici su takođe otkrili da se mužjak pari sa više ženki iz različitih grupa, ali da se na kraju vraća i ostaje u onoj grupi u kojoj se nalazi njegova majka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: