Zašto psi zavijaju uz muziku?

Neki psi čim čuju muziku počnu da zavijaju kao da pokušavaju da oponašaju pevanje ili sam zvuk muzike. Ipak, razlog zbog kog psi to rade je nešto drugo. Pre svega, pseće zavijanje na zvuk muzike je način komunikacije.

Izvor: B92, Dnevnik.hr

Petak, 18.01.2019.

18:48

Zašto psi zavijaju uz muziku?
Foto:YouTube/Screenshot

Muzika ih može asocirati na zavijanje drugih pasa zbog čega će odgovoriti na zvuk pesme zavijanjem i tako pokušati da komuniciraju.

Ako ste ikada čuli kada jedan pas počne da zavija pa krene i drugi i treći i stvori se prava lančana reakcija "horskog" zavijanja, tada ste svedočili takvom načinu komuniciranja pasa.

Razlog zbog kog psi zavijaju na muziku može se potražiti i u davnoj, davnoj prošlosti kada je još nepripitomljeni domaći pas živeo kao vuk. Vukovi u divljini međusobno komuniciraju upravo zavijanjem, a koriste ga malo drugačije nego psi.

Pošto se visoka frekvencija zavijanja može čuti na velikim udaljenostima, jedan vuk će drugom vuku na taj način otkriti svoj položaj – poput neke vrste vučjeg Dži-pi-esa (GPS-a). Ako je čopor raštrkan po divljini, zavijanje može da im pomogne da se ponovno okupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: