I pas može da oboli od ovog virusa, birajte mu društvo

Papilomatoza je virusno oboljenje koje izaziva papiloma virus, a manifestuje se izraslinama u vidu bradavica – na koži i sluznici.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

08:00

I pas može da oboli od ovog virusa, birajte mu društvo
Foto: Thinkstock

Bradavice se nalaze po usnoj sluzokoži u području usana, jezika, obraza, nepca, ždrela i epiglotisa.

Pojava sitnih papiloma nastaje u periodu 3 – 35 dana od infekcije. Veličine su od zrna prosa do zrna kukuruza i najčešće su na peteljci odvojeni od podloge, piše Petface.

Opšte stanje psa obično nije poremećeno. Uglavnom se javljaju kod mlađih pasa, ali neretki su slučajevi papiloma i kod starijih ljubimaca. Javlja se usled pada imuniteta i tom prilikom dolazi do pojava bradavica izazvanih papiloma virusom. Bolest se prenosi kontaktom zaraženog i zdravog psa, a mogući je prenos virusa i putem drugih predmeta koji su bili u kontaktu sa zaraženim psom.

Simptomi

Osim navedenih izraslina, životinja ne pokazuje neke druge simptome. Veći broj papiloma može da dovede do pojačane salivacije, otežanog žvakanja pa i otežanog gutanja. Ukoliko su većih dimenzija i na nezgodnom mestu, može doći do krvarenja, kada pas povredi papilom. Ponekad se može osetiti neprijatan zadah iz usta. Infekciji su podložniji organizmi oslabljelog imuniteta, mladi psi u razvoju ili jedinke izložene stresu.

Dijagnostika i lečenje

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, pato-histološki i serološkim analizama.

Za manje bradavice postižu se dobri rezultati sprovođenjem elektrokauterizacije, odnosno spaljivanjem bradavica strujom visoke frekvencije. Dakle, bradavice se hirurški odstranjuju. Spontano ozdravljenje se potpuno završava nakon dve nedelje od početka bolesti, ali ipak odvedite vašeg psa kod veterinara da biste dobili potvrdu da je ozdravio. Svaka izraslina na koži i sluzokoži predstavlja znak za posetu veterinaru.

Preventiva

Održavanje higijene prostora u kome živi pas, kao i dobar imunološki status ljubimca jesu najbolja preventiva. Ukoliko se vaš pas u šetnji druži sa ostalim psima, obratite pažnju na to da li neki od ovih drugara ima ovo oboljenje jer će se vrlo brzo proširiti unutar grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: