Ljubimac na B92.net

Psu prilazite bočno i nemojte ga gledati u oči

Većina napada i ugriza pasa se dešava kada neoprezno prilazimo nepoznatom psu. Zbog toga treba biti obazriv i ne voditi se činjenicom da inače imate dobru komunikaciju sa ljubimcima, jer je svaki pas poseban karakter i ne možete predvideti pojedinačne reakcije.

Izvor: B92, petface.net
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svaki prilazak zavisi od konkretne situacije u kojoj ste se našli, odnosno od toga da li je u pitanju ljubimac na povocu u šetnji sa vlasnikom, ili možda pas koji je napušten i šeta ulicama, piše Petface. Pre nego što priđete bilo kom nepoznatom psu, neophodno je da bar delom poznajete njegov govor tela, pa je mudro ne prilaziti mu ukoliko su mu uši nakostrešene i podignute. Takođe, svojim govorom tela nagovestite mu da prilazite sa prijateljskim namerama.

Prilikom prilasku psu koji vas ne poznaje:

  • prilazite polako,
  • ukoliko je moguće bočno,
  • nikako ne uspostavljajte direktan kontakt očima, jer on to može doživeti kao provokaciju ili pretnju,
  • ukoliko je pas u šetnji na povocu, prvo upitajte njegovog vlasnika da li je u redu da mu priđete.


Većina vlasnika vaspitava svoje pse da se lepo ponašaju i da ne skaču na druge ljude, a vi svojim ponašanjem možete isprovocirati da se oni upravo tako ponašaju, čime poništavate nečiji mukotrpni trud. U tom smislu treba voditi računa da budete smireni i da ne gestikulirate preterano rukama. Kada ste mu već prišli, možete lagano čučnuti kako biste bili njegove visine i lagano i opušteno mu ispružite ruku kako biste mu dozvolili da vas onjuši i da se privikne na vaš miris. Kada ste uspostavili taj prvi kontakt, možete ga lagano pomaziti po grudima ili leđima, ali nikako po glavi, a zatim ga možete i počeškati ispod brade. Na taj način ćete polako zadobiti njegovo poverenje.

Kada su u pitanju napušteni psi ili oni koji su zalutali, njima treba prilaziti sa pojačanom dozom opreza zato što su verovatno vrlo uplašeni i dezorijentisani, a neretko i agresivni. Ova pravila treba primenjivati i prilikom kućnih poseta, čak i ukoliko ste već upoznati sa psima koji tu žive, jer su oni po prirodi skloni odbrani sopstvene teritorije i mogu vas shvatiti kao uljeza koji ih ugrožava.

Još nešto veoma važno. Dete obavezno naučite ovakvim postupcima, bez obzira na to da li ima ili nema psa kao kućnog ljubimca. Deca su uglavnom radoznala i prijateljski raspoložena prema psima, ali to nije uvek i obostrano. Najbolje je da ih naučite da bez pitanja ne prilaze vlasničkim psima, a da uličnim psima samostalno nikada ne prilaze.

Od pasa nikako ne treba bežati, jer će oni to sigurno shvatiti kao poziv da krenu za vama. U svakoj situacuji treba odreagovati mirno i staloženo, bez naglih pokreta i uvek izbegavati gledanje u oči i maženje po glavi. Ukoliko primenite ove savete, znači da poštujete pse, a budite sigurni da će vam oni to poštovanje i uzvratiti.

Psi

Evo kako da naučite ljubimca da ne grize stvari

Mladunci u periodu između treće nedelje i osmog meseca života dobijaju i gube zube, pa, kao i bebe, imaju vrlo jaku potrebu da grizu. Za njih je u tom periodu čak normalno i potrebno da grizu. Mnogi, međutim, od ove navike ne odustaju ni kad odrastu

Psi subota 29.12. 09:30 Komentara: 6
strana 1 od 17 idi na stranu