Ljubimac na B92.net

Postoji pet tipova ličnosti kod pasa

Kada prepoznate kom tipu ličnosti pripada vaš mezimac, bolje ćete ga razumeti i znati kako će on reagovati u određenim životnim situacijama.

Izvor: petmagazine.rs
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sigurno ste barem jedanput u životu zapitali: Kakav je karakter mog mezimca? Koje su osnovne crte njegove ličnosti? Mogu li se i psi podeliti na introvertne i ekstrovertne?

Srećom, bihevioristi za pse i naučnici širom sveta pozabavili su se ovom temom i dali nam dragocena saznanja kako bismo bolje razumeli pse i pomogli im da savladaju sve prepreke i strahove. Naime, kada poznajete svog mezimca i omogućite mu lagodan život bez stresa – to je siguran put ka njegovom zadovoljstvu i dugovečnosti, piše Pet magazin.

Šta utiče na ličnost psa?

Pre svega, prema rečima naučnika, rasa je prva determinanta karaktera, jer odgajivači vekovima ukrštaju jedinke kako bi razvili tačno određene karakterne crte – borbenost, zaštitnički stav, samouverenost ili pak mirnoću, druželjubivost i blakonaklonost. Nadalje, i socijalizacija i vaspitavanje u vašem domu imaju važnu ulogu. I na kraju, ali nikako najmanje važno, jeste pitanje kako vaš pas doživljava svet oko sebe. Neki psi su po prirodi hrabriji od drugih, ali svakoj kuci možete izgraditi samopouzdanje i pogurati je u poželjnom smeru. Pas koji je siguran u sebe, koji se ne plaši i koji je okružen ljudima i drugim psima neće ispoljavati neželjena ponašanja.

Tipovi ličnosti

Stručnjaci za ponašanje pasa su tokom decenija opsežnih studija i istraživanja utvrdili da postoji pet osnovnih tipova ličnosti kod pasa.

Samouveren pas

On je rođeni lider, vođa čopora, ne libi se da se prepusti svakoj novoj situaciji i ima inicijativu. On je timski igrač i voli društvo ljudi i drugih pasa. Pravi kolovođa. Ove osobine ga pak čine dosta dominantnim, pa mu je potreban dosledan vlasnik jakog karaktera koji će ga voditi i usmeravati. Samopouzdanje ovog psa vidi se već na prvi pogled – po njegovom stavu i govoru tela. Vodite računa da preterano samopouzdanje ne odvede vašeg ljubimca u pravcu agresije ili tvrdoglavosti.

Nezavisan pas

Sličan je samouverenom, ali znatno manje društven. Najviše će se vezati za jednog člana porodice, onog smirenog, koji će mu biti autoritet. Ovaj pas će se najčešće kloniti gužve, sam će tragati, istraživati, naći sebi zanimaciju. Ako je vaš mezimac takav, nemojte ga siliti na situacije koje ne voli. Poštujte njegovu narav i dajte mu prostora.

Srećan, opušten pas

Lako ćete ga prepoznati. Kao da uvek ima široki osmeh, rado će se upoznavati s ljudima i drugim psima (čak iako oni za to nisu preterano zainteresovani). Uvek je razigran i veseo. Prilagodljiv je i uživaće u tome da životni prostor deli s drugim psom ili mačkom. Imajte na umu da morate naučiti da kontrolišete njegov preterani entuzijazam, u kontaktu s gostima ili mališanima, na primer. Komande "sedi" i "miran" su ključne u njegovom vaspitavanju.

Stidljiv, plašljiv pas

Ovom psu potreban je strpljiv vlasnik, koji ga razume i pomaže mu. Njemu je potrebno više mira i rutine, daleko od gužve i buke. Sigurno okruženje puno ljubavi i razumevanja. Ukoliko ga "gurnete u vatru", može se samo još više povući u sebe ili pokazati znake agresije. Svakodnevnim vežbama i mentalnim igrama povećaćete mu samopouzdanje.

Prilagodljiv pas

Uvek će se truditi da ugodi svom vlasniku, lako se trenira i veoma je poslušan. Ako vaš pas pripada ovom tipu ličnosti – vi ste srećan čovek. Nije toliko razdragan kao pas iz prethodne grupe, ali je prijateljski nastrojen prema ljudima, psima i mačkama. Privržen je, nežan i savršen porodični mezimac. Psi sa ovim tipom ličnosti najčešće su terapijski psi.

Psi

Kako pomoći psu sa "epi napadom"?

Sam izraz „epi napad“ obično izaziva paniku jer se obično odmah pomisli na epilepsiju. Međutim, to nije baš tako i ukoliko dođe do ovakve epizode treba biti staložen i odmah potražiti pomoć veterinara.

Psi subota 8.12. 10:56 Komentara: 5

Psu prilazite bočno i nemojte ga gledati u oči

Većina napada i ugriza pasa se dešava kada neoprezno prilazimo nepoznatom psu. Zbog toga treba biti obazriv i ne voditi se činjenicom da inače imate dobru komunikaciju sa ljubimcima, jer je svaki pas poseban karakter i ne možete predvideti pojedinačne reakcije.

Psi četvrtak 6.12. 12:42 Komentara: 9

Žurka u Novom Sadu - napravili je psi

Izložbe određenih rasa pasa nisu novost, ima ih i održavaju se svuda po svetu. Ali žurke za pse samo jedne rase i njihove vlasnike, to će, po svemu sudeći, tek postati trend. Prošlog vikenda u Novom Sadu bilo je okupljanje mopseva i, ukoliko niste znali, oni su rasa koja zaista voli da se druži.

Psi sreda 5.12. 20:20 Komentara: 15
strana 1 od 13 idi na stranu