Temperatura i malaksalost možda ukazuju da vaš pas ima brucelozu

Bruceloza pasa je bolest koju izaziva bakterija brucella canis. Javlja se i kod ljudi i kod životinja. Izazivaju je različite vrste bakterija iz roda Brucella. Spada u zoonoze, odnosno bolesti koje se prenose sa životinja na čoveka. Izuzetno je opasna i ima tendenciju brzog širenje te su neretke pandemije bruceloze.

Izvor: petface.net

Sreda, 24.10.2018.

16:27

Temperatura i malaksalost možda ukazuju da vaš pas ima brucelozu
Foto: Thinkstock

Za brucelozu važi da je hronična bolest i može trajati mesecima i godinama. Kod ženki izaziva pobačaje u periodu od 45. do 50. dana gravidnosti, piše PetFace.

Kuja može da ošteni mrtve i avitalne štence koji uginu ubrzo nakon porođaja. Ako štenci prežive nakon porođaja, postaju inaparentni nosioci infekcije.

Bolest se još karakteriše i orhitisom i epididimitisom kod mužjaka, upalom prostate, atrofijom testisa, skrotalnog dermatitisa, smanjenjem količine ejakulata, nezrelim spermatozoidima. Kod ljudi, oboljenje ima naziv malteška groznica.

Simptomi

Glavni simptomi ovog oboljenja su letargija, nedostatak libida i uvećani limfni čvorovi. Ova infekcija kod negravidnih pasa može proći potpuno neopaženo i bez kliničkih simptoma bolesti. U prvim danima bolesti javlja se povišena temperatura, malaksalost, artritis koji izaziva bolove u ekstremitetima, otežano kretanje i promene neurološke prirode.

Dijagnoza i lečenje

Utvrđivanje bruceloze se vrši kliničkim pregledom i laboratorijskim putem, serološkim testovima. Psi sa brucelozom moraju biti u izolaciji kako bi se svakodnevno pratio napredak i njihovo stanje. Lečenje se sprovodi antibioticima i izuzetno je skupo i neizvesno. Ukoliko imate više pasa u vašem domu i jednom je konstantovana bruceloza, odmah odvedite i ostale pse kod veterinara i stavite ih u karantin. Kao obavezna terapijska metoda sprovodi se kastracija mužjaka. Ovo je polno prenosiva bolest pa je kastracija i oblik preventive. Kod težih slučajeva, neophodno je obaviti eutanaziju.

Preventiva

Pored brojnih pokušaja da se razvije odgovarajuća vakcina, naučnici ostaju praznih ruku. Jedina prevencija koja ostaje je izolacija zaraženih pasa i testiranje pasa u odgajivačnicama. Takođe, ukoliko dođe do pobačaja kod skotnih kuja, prvi korak je testiranje na brucelozu, a prostor u kojem je boravila mora se dezinfikovati. Kada su mužjaci u pitanju, slabljenje libida, pojava testikularnih nepravilnosti i mala plodnost znaci su za uzbunu i odlazak kod veterinara da se odradi testiranje. Budite odgovoran vlasnik prema svojim i tuđim ljubimcima. Ne čekajte da bolest postane hronična.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: