Kako hraniti psa: Kalkulator hrane za vašeg kućnog ljubimca

Svaki vlasnik psa će vam reći kako je imati psa najbolja stvar u životu. Ipak, mnogi ne spominju proces koji prolazite kada ga tek dobijete. Treba da naučite kako da hranite psa, kada da ga vodite u šetnju i šta da mu dopuštate, a šta ne.

Izvor: Net.hr

Petak, 22.06.2018.

08:00

Kako hraniti psa: Kalkulator hrane za vašeg kućnog ljubimca
Foto: Thinkstock ilustracija

Psi su različiti s obzirom na pasmine i veličine, ali se pravila oko hranjenja malo razlikuju, piše Net.hr

Kako biste znali kako da nahranite psa, trebate da znate koje je starosti vaš ljubimac, kao i kako se hranio pre nego što je došao u vaš dom. Ako se radi o štenetu, tada imate najjednostavniju situaciju u kojoj ćete mu vi stvoriti navike i vreme hranjenja.

Kako nahraniti psa dok je štene?

Razvoj većine pasmina traje do godine dana starosti, dok prvih šest meseci možete videti očigledan rast. U tom periodu probavni sistem štenadi nije potpuno razvijen i ne funkcioniše punim kapacitetom. Tada štene tek dobija na masi i težini. Nakon šest meseci razvija se mišićna masa i kosti. Uz to, probavni sistem počinje da radi punim kapacitetom.

U dobi do tri meseca štence možete da hranite četiri puta dnevno. Kada dođe u dob od pet meseci uobičajeno je štence hraniti tri puta dnevno, a nakon šestog meseca treba ukinuti jedan obrok i hraniti ga dva puta dnevno. Nakon godine dana najbolje bi bilo preći na jedan obrok dnevno, ali to zavisi od vašeg psa. Bitno je da pas ne bude gladan jer tada postoji mogućnost različitih bolesti, pada imuniteta i pojave dijabetesa u starijoj dobi.
Foto: Thinkstock
Čime hraniti psa?

Kada pogladite svog psa, prođite rukom po njegovom boku. Trebalo ii da lako napipate njegova rebra. Ako se to ne događa, postoji šansa da ga prekomerno hranite, odnosno da ima višak kilograma. Prekomerna težina kod psa može biti pogubna za njegovo srce. Upravo zato bitno je znati kako hraniti psa.

Pse bi bilo dobro hraniti sirovim mesom, ali kada gledamo fiziološki, nema pravila. Pas iz mesa dobija razne belančevine koje se kuvanjem ne kvare i ne menjaju. S druge strane sirovo meso može da sadrži opasne viruse ili bakterije tako da kada psa hranite sirovim mesom, budite sigurni u kojem je stanju. Može biti izrazito štetno pse hraniti sirovim iznutricama, pogotovo svinjskim jetrama zbog mogućih bakterija i virusa koje mogu da sadrže.

Za svakog psa meso mora činiti 70 odsto dnevne porcije. Ostalih 30 odsto neka budu povrće, voće i žitarice. Tvrdo povrće najbolje bi bilo preraditi i iseckati na sitne komade ili potpuno usitniti. Kosti koje se daju psu nisu hranjive, više su za njegovo igranje i jačanje zubiju. Ne preterujte sa količinom kosti koje mu dajete zbog mogućih začepljenja creva.

Osim dobre hrane za psa, postoji i ona koja je štetna za njihovo zdravlje i probavu:
  • šećer, čokolada, mentol, alkohol
  • hrana koja sadrži puno soli i drugih začina
  • pečeno meso
  • sirove iznutrice
  • svinjetina
  • sve kosti koje se oštro lome (kokošje, riba)
  • mleko
  • jaja, a naročito sirovo belance
  • povrće koje nadima – grašak, mahunarke
Foto: Thinkstock
Jednostavan kalkulator hrane za pse

Ako i dalje niste sigurni koliko vaš ljubimac smije jesti, na stranici Hermann Barf možete pomoću kalkulatora hrane za pse izračunati optimalnu dozu i količinu hrane koja je vašem skakutalu potrebna. Vrlo jednostavno odaberite da li je reč o štenetu ili odraslom psu, koliko je aktivan i koliko kilograma ima. Stranica će vam sama pokazati kolika količina hrane je potrebna dok je na vama da odlučite što će pas jesti.

Ne zaboravite na vodu

Pseća potreba za vodom je slična kao i za hranom. Zavisi takođe i od spoljašnje temperature, njihovoj aktivnosti, kao i u kojem je ljubimac stanju. Pas određenu količinu vode dobija i preko hrane, ali to ne znači da je to jedina voda koju treba da dobije preko dana.

Ako psa hranite samo suvom, industrijski prerađenom hranom, potrebno je da mu dajete više vode nego kada jede hranu koju ste vi pripremili. Računa se da pas od 10 kilograma treba barem 3,5 dcl vode dnevno da popije. Ostalo računajte na osnovu njegove težine i potreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: