Praznici mnogim psima ne donose radost...

Božićni i novogodišnji praznici su na Zapadu vreme kada ljudi često na poklon članovima porodice, prijateljima ili partneru poklone psa. Kod nas su Nova godina i rođendani nešto poznatiji po ovakvoj praksi.

Izvor: B92, index.hr

Subota, 09.12.2017.

08:44

Praznici mnogim psima ne donose radost...
Thinkstock / Ilustracija

Mnogi koji tokom praznika kupe psa u glavi uopšte nemaju to da pas nije igračka i da predstavlja odgovornost za narednih 10 do 15 godina. Zaboravljamo da se taj neko mora da se bavi psom, da ga odgaja, brine se o njegovom zdravlju i hrani.

Uz takav dar, dobija se i sva odgovornost koju zahteva jedan pas, a koju mnogi nisu kadri da prihvate. Nažalost, kada shvate da je "poklon" i velika obaveza, koja zahteva vreme i posvećenost, mnogi psi ubrzo završe na ulici.

Ako smatrate da je pas idealan poklon, dobar savet je da najpre popričate sa osobom kojoj želite da poklonite jedno živo biće. Psi su za čitav život, a ne samo za praznik. Najviše pasa na Zapadu se udomi tokom praznika, ali najveći broj njih se u naredna dva do tri meseca i napusti.

Psu je potrebno vaše vreme, hrana, igračke, mesto za spavanje, veterinar i još puno toga. Kad su mali preslatki su i svima se jako sviđaju, ali vremenom mnogi shvate da nisu u stanju ili mogućnosti da psa prihvate kao člana porodice koji zahteva vreme, koji može da se razboli, koji stari, kome treba vaspitanje, igra…

I zato razmislite dobro pre odluke da nekome poklonite psa. Imajte na umu da su azili i ulice prepuni pasa neodgovornih vlasnika koji su ih napustili. Nemojte biti jedan od njih!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: