Ljubimac na B92.net

Kako da pružite najbolju brigu svom psu senioru?

Kao i kod ljudi, s godinama je i zdravlju pasa potrebno posvetiti više pažnje, jer se njihove potrebe menjaju, zdravlje narušava, a telo slabi. Vlasnicima će njihovi mezimci uvek biti kao prvog dana, kada su kao štenci u naručju stigli u dom.

Biljana StjeljaIzvor: petmagazine.rs
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Međutim, kada se pojave prve sede dlake oko njuškice i njihov pas počne nešto sporije da se kreće ili se teže penje na krevet - vreme je da prihvate da godine - hteli mi to ili ne - neminovno prolaze. To je vreme da se zamislite i potražite savet kako da svom psu olakšate i ulepšate “penzionerske” dane.

U zavisnosti od rase psa zavisi i kada će pas postati senior. Tako manji psi, poput čivava ili jorkširskog terijera, seniori postaju oko desete ili 12. godine, dok velike pasmine poput doge “penzionerski” staž započinju već sa pet ili šest godina.

Baš kao što je i humana medicina produžila životni vek ljudi, napredak veterine omogućio je da i naši mezimci žive duže. Evo nekoliko korisnih saveta kako da na najbolji način brinete o svom starijem psu, ulepšate mu starost i produžite život:

  1. Mislite na zube svog psa. Dentalna higijena najvažniji je aspekt starenja svakog psa. Regularno pranje zuba u starijem dobu i profesionalno čišćenje zuba s vremena na vreme sprečiće nastanak bolesti. Ako vaš pas pak tokom života nije navikao na pranje zuba, obavezno mu u ishranu (u konsultaciji s veterinarom) dodajte poslastice za čišćenje zuba.
  2. Vodite računa o njegovoj ishrani. Stariji psi neretko počnu da imaju probleme prilikom ishrane, bilo da se radi o težem žvakanju hrane, nedostatku apetita, gojaznosti ili problemima s varenjem. S veterinarom napravite plan ishrane (vrsta hrane, broj obroka..) kao i plan fizičke aktivnosti prilagođene ovom starijem životnom dobu. Promene u ishrani najverovatnije će podrazumevati hranu s većim procentom vlakana (za bolje varenje i optimalnu težinu), a moguće je i suplemente s omega 3 i omega 6 masnim kiselinama za jačanje zglobova.
  3. Vežbajte njegovo telo i okupirajte um. Usled poteškoća u kretanju, vaš pas senior više neće biti pokretan i brz kao pre, ali to ne znači da mu i dalje nije potrebna fizička aktivnost. Vodite svog psa u kraće šetnje, nekoliko puta dnevno. Pri tome pratite koliko se umara i prilagodite izlaske i tempo njegovim potrebama i mogućnostima. I psi mogu oboleti od demencije pa je potrebno da se s njim igrate i dajete mu da rešava mozgalice pomoću kojih će dolaziti do hrane kako bi njegov mozak ostao vitalan i “oštar”.
  4. Češće idite veterinaru. Kada vaš pas zakorači u starije doba posete veterinaru neophodne su najmanje dvaput godišnje. Verovatno će biti potrebno da češće nego ranije veterinar radi analizu krvi, proverava mu zube i druge dijagnostičke procedure. Mnoge rase u starijem dobu predisponirane su za artritis, displaziju kuka ili lakta, kancer ili dijabetes pa je važno prve simptome uočiti na vreme. Rana dijagnoza produžiće i olakšaće život vašem psu.
  5. Prilagodite svoj dom starijem psu. Baš kao što ste pazili da se vaše štene ne povredi u stanu ili kući, tako i psi seniori zahtevaju posebnu pažnju. Ukoliko vaš stariji pas ima problem sa bolovima u zglobovima ili displazijom kuka ili lakta, razmislite o nabavljanju rampe ili stepenicama pomoću kojih će se lakše popeti u auto ili u vaš krevet. Posude s hranom i vodom neka budu na mestu koje mu je lako dostupno, naročito ako vaš pas ima problema sa slabljenjem vida. Kreveti koji ispuštaju toplotu dragoceni su za pse koji pate od bolova u zglobovima, jer će smanjiti bol. Vodite računa da u domu nemate klizave podne površine kako se vaš pas senior ne bi povredio (stavite prostirke koje se ne klizaju u kuhinju, kupatilo, i druge prostorije u domu).
  6. Obraćajte više pažnje na njegovo ponašanje i kretanje. Pratite promene u ponašanju, načinu hranjenja (da li gubi apetit), da li dobija ili gubi na kilaži, kakvo je stanje i zdravlje njegovih usta i zuba, da li na telu ima neke čvoriće, izrasline… Veterinari savetuju i da vodite dnevnik u koji ćete upisivati eventualne promene i nositi ga na redovne kontrole kod veterinara kako biste pratili simptome.


I na kraju - volite ga i brinite o njemu, jer je on godinama bio vaš najbolji prijatelj, verna senka i neko ko vas najviše voli. U njihovim starijim godinama, vreme je da svojim psima tu pažnju i ljubav uzvratite višestruko.

Vesti

Pas otkrio karcinom svoje vlasnice

Loren je primetila da njena udomljena kujica voli da njuška, ali joj nije bilo jasno zašto joj kujica stalno njuška nos. Pas je postao gotovo opsednut nosom svoje vlasnice i kad god je imala priliku – njuškala ga je ili doticala. Loren je kujicu udomila pre godinu dana i iako nema jedno oko, ona se odlično snalazi u svojoj okolini.

Vesti subota 21.04. 08:30 Komentara: 13

Ovim psima nije potrebna nikakva pomoć, sve rade sami /VIDEO

Psi koji su dresirani da sve sami rade uvek privlače pažnju javnosti svojim veštinama. Osim uobičajenih dnevnih radnji, oni koji su zaista naučeni mogu mnogo toga da obavljaju samostalno. Jedan od njih ume i da "pozajmljenim" novcem plati svoju hranu i da je donese do kuće, drugi da sam sebe izvede u šetnju... Za šta su sve sposobni pojedini kućni ljubimci pogledajte u video-snimku.

Vesti četvrtak 19.04. 08:40 Komentara: 1

Da li su vaši psi muzikalni?

Klasika snižava nivo stresa kod pasa - slušajući klasiku, psi bi manje lajali i umirivali se. Na pop muziku i snimak ljudskih glasova nisu menjali ponašanje. Teško je posetiti bilo koju društvenu mrežu, a da se virtuelno ne sapletete na klipove pasa koji reaguju dok njihov čovek svira, peva ili pušta muziku. Reakcije su raznolike i kreću se od pokušaja „pevanja“, preko lajanja, pa sve do zavijanja.

Psi utorak 17.04. 08:38 Komentara: 2
strana 1 od 171 idi na stranu