12 stvari u vezi s vama koje vaš pas ne podnosi

Mislite da vaše društvo ili ponašanje apsolutno uvek prijaju vašem psu? U velikoj ste zabludi! Pogledajte neke od najčešćih stvari koje radimo, a koje smetaju našim ljubimcima.

Izvor: index.hr

Subota, 02.12.2017.

08:45

12 stvari u vezi s vama koje vaš pas ne podnosi

12. Vaš pas ne voli kada ga grlite. Iako je grljenje čin kojim ljudi pokazuju da im je do nekoga stalo, grljenje u psećem svetu ima sasvim drugačije zančenje. Psi na taj način pokazuju dominaciju nad drugim bićem i većina pasa shvata grljenje kao nešto neprijatno.

11. Ne vole kada koristite reči umesto govora tela. Psi, osim nekoliko izraza koje nauče, ne mogu da nas razumeju, pa je najbolje služiti se govorom tela kada želite da im ukažete na nešto.

10. Psi ne vole kada ih mazite po glavi. Kao i većina ljudi, ni psi ne vole kada im se narušava privatan prostor. Većina pasa će vam biti zahvalna ako zaobiđete njihovu glavu i mazite ih po leđima.

9. Psi koji vas ne poznaju ne vole kada ih gledate u oči. Iako je u našem svetu poželjno gledati sagovornika u oči, psi to mogu da shvate kao pretnju i često se zbog toga mogu da se uznemire i budu agresivni.
Foto: Thinkstock
8. Ne vole lošu organizaciju i neprestano menjanje "pravila". Psi vole rutinu. Kako bi se što pre povezali s vama i stekli poverenje, najbolje je da svakoga dana u isto vreme zadovoljavate njihove potrebe i ispunjavate svoje obaveze. Psi ne mogu da shvate šta je to izuzetak, i zato je bolje zaobilaziti ih. Što ste više organizovani, to će vas vaš pas više shvatati i slušati.

7. Psi mrze kada je povodac previše zategnut. To za njih znači da ste nervozni i napeti, i na taj način im dajete povoda da i oni budu takvi. Opušten povodac za njih znači da je sve u redu i da mogu da se opuste.

6. Psi nikako ne vole kada im ne dozvoljavate da istražuju i njuše. Istraživanje okoline njuškanjem osnovna je osobina svakog psa. To ih na neki način određuje i oduzimanje te mogućnosti znači oduzimanje velikog dela njihove ličnosti. Svaki pas će patiti ukoliko mu je njuškanje uskraćeno.

5. Forsiranje interakcije sa životinjama i ljudima koje ne vole je nešto što morate da prestanete da radite. Štaviše, reč je o ponašanju koje psi ne mogu da podnesu. Setite se da ni sami ne volite kada ste primorani na saradnju ili druženje s osobama koje ne volite, i upravo zbog toga ne trebalo to da radite svom psu.
Foto: Thinkstock
4. Psi ne vole kada ste napeti. Oni osete svaku vašu emociju i često počnu da se ponašaju kao vi. Ako želite da vaš pas bude opušten i raspoložen, morate takvi da budete i vi.

3. Psi ne vole kada ste odsutni, bilo fizički ili psihički. Osobe koje su prezaposlene i okupirane stvarima koje im ne dozvoljavaju interakciju sa sopstvenim ljubimcem ne bi trebalo da imaju ljubimca. Psima je potrebna pažnja, i ako ne možete da je pružite barem malo, to će se odraziti na njihovo ponašanje.

2. Psi ne vole da budu izloženi jakim mirisima. Iako obožavaju da njuše i istražuju svet oko sebe, zapravo ne vole intenzivne mirise. Njihov njuh je najmanje 10 hiljada puta jači od našeg, pa zamislite kakvo je iskustvo za njih izlaganje svežoj farbi ili lakiranju noktiju!

1. Većina pasa ne voli kupanje. Čudni zvuci koji se čuju kada voda protiče kroz cevi i klizava površina vaše kade jedni su od razloga zbog kojih vaši ljubimci mrze kupanje. Najbolje bi bilo staviti u kadu podlogu koja se ne kliza, koristiti šampone koji su proizvedeni isključivo za ljubimce i potruditi se da voda bude topla, ali ne vruća! Ako učinite kupanje što zanimljivijim za ljubimca - biće vam vrlo zahvalan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: